Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Юрій Соболевський: «Попри реальну небезпеку, наша команда продовжує опір на Херсонщині та підтримує місцеве населення»

Цьогоріч День Незалежності України – особливий. Він співпадає з півріччям героїчної боротьби українського народу з повномасштабною агресією росії. Пів року – значущий проміжок часу, за який життя кожного українця – від Президента до мешканця невеликого села – змінилося докорінно. Як в умовах війни працює в нашому регіоні президентська політична сила, що змінилося, а що залишилося сталим, які є здобутки і проблеми. Про це і багато іншого ми розмовляємо з головою Херсонської обласної організації політичної партії «Слуга Народу» Юрієм Соболевським.

– Минає шостий місяць повномасштабного вторгнення росії на територію України. З якими викликами насамперед зіткнувся наш регіон за цей період та чи з усіма з них вдалося впоратися або хоча би мінімізувати вплив?

Херсонщина сьогодні фактично є унікальним регіоном України, який демонструє громадянський спротив, в якому, зокрема, залучені й представники команди «Слуги Народу» на Херсонщині. На жаль, більшість території області перебуває в окупації вже дуже тривалий час. Попри героїчну боротьбу, ЗСУ були вимушені відступити, щоб зупинити ворога вже на території нашого сусіда – Миколаївської області.

– Наша область стала еталоном громадського спротиву окупантам. Єдність та мужність наших людей вразили всю Україну. В чому особливість?

З перших днів повномасштабного вторгнення мешканці області зламали головний меседж пропаганди окупантів. Загарбники думали, що їх чекатимуть з квітами і вітатимуть як своїх. Натомість у кожному кутку області вони чули лише побажання йти у напрямку російського військового корабля. Херсонщина – це Україна, і про це заявляють насамперед її жителі.

– Як команда «Слуги Народу» регіону зустріла повномасштабну війну? Наскільки швидко змогла адаптуватися до нових умов та виконувати як депутатські, партійні обов’язки, так і в напрямку надання допомоги?

Війна зірвала маски з багатьох, в тому числі, і з членів нашої команди. На жаль, є дуже неприємні розчарування. Попри те, що команда організувала необхідні процеси, не всі склали екзамен і не всі виявились бути достойними мандату «Слуги Народу». Після перемоги кожен повинен буде публічно відзвітувати за кожен день окупації, що він робив для тих, хто за нього голосував.

Однак є й ті, хто достойно себе проявив. Фактично керівництво партійної організації було змушене взяти на себе функції не притаманні політичним партіям. «Слуга Народу» на Херсонщині стала головною обласною структурою, яка координувала та управляла всіма процесами, на які могла впливати.

Наша команда організувала оперативну взаємодію з громадами і координацію діяльності головних управлінь державної влади (ДСНС, Держспоживслужби тощо), а також підприємств критичної інфраструктури у сфері постачання електроенергії та газу (АТ «Херсонобленерго, АТ «Херсонгаз»). Окрім цього, відбувалась координація і допомога у роботі обласних медичних закладів, геріатричних пансіонатів, дитячих будинків.

По всій області відкривалися десятки гуманітарних центрів спільно з благодійними організаціями та волонтерами.

Представники нашої команди брали участь у формуванні дружин самооборони в містах задля забезпечення громадського порядку та боротьби з мародерами. Звісно, активно допомагали і силам територіальної оборони в Херсонській області.

Нам вдалося організувати лікування та евакуацію військовослужбовців ЗСУ після активних боїв в області у перші дні війни. Забезпечити лікування осіб, які постраждали на мирних мітингах протесту проти окупації.

– Херсонщина тривалий час в окупації. Як вдається команді працювати в таких складних і жорстких умовах?

Після окупації безпосередньо міста Херсон наша команда на рівні з херсонцями взяла участь у русі спротиву. Брали участь в мирних мітингах, розповсюджували патріотичну символіку, прапори, стрічки. На перших найбільш масових мітингах ми виготовили і розповсюдили декілька тисяч синьо-жовтих стрічок.

 

Допомагали з евакуацією і подальшим супроводом постраждалих жителів селищ, де велись активні бойові дії. Координували процеси ремонту електро- та газових мереж там, де війна порушила звичний стан речей.

Для нас було дуже важливим показати жителям Херсонщини, що ми залишилися з людьми, розв’язуємо гуманітарні питання і активно чинимо спротив окупантам. Адже одним із головних методів психологічного впливу на наших жителів від загарбника було поширення меседжів, що «влада нібито кинула Херсонщину».

Це не так. Ми продовжуємо працювати на благо наших людей і робити все можливе, аби їм допомогти.

– Підтримка внутрішньо переміщених осіб, бійців на фронті, родин з дітьми, людей старшого віку – це нині будні кожного українця. Підсумуйте, як і кому допомагали упродовж цих тривалих пів року. Чим вдалося забезпечити захисників, налагодити евакуацію мирного населення, які вантажі передати?

Під час перебування на Херсонщині нам вдалося облаштувати на базі закладів обласного підпорядкування гуманітарні центри. Там люди могли перебувати цілодобово в теплі, мали їжу, медикаменти і постійну підтримку волонтерів.

Коли більшість нашої команди виїхала через реальну загрозу життю, від якої вже було важко сховатися, ми почали нашу співпрацю з гуманітарними організаціями задля створення центрів для внутрішньо переміщених жителів Херсонської області у кожному обласному центрі України. Робота виконується спільно з головою Херсонської ОВА Ярославом Янушевичем.

Крім того, головою молодіжного крила партії Нісаром Ахмадом створено Благодійний фонд Support Kherson, який вже допомагає мешканцям деокупованих сіл Херсонщини та військовим на лінії фронту.

– Завдяки чому вдалося налагодити дієву співпрацю з іншими регіонами. Хто зміг підтримати нас?

Завдяки постійній комунікації з головами обласних організацій «Слуги Народу» у Миколаєві та Одесі вдалося налагодити результативне партнерство. Вдячний Ганні Замазєєвій та Григорію Діденку за завжди вчасно надану допомогу та підтримку жителям Херсонщини. Вони допомагали з доставкою харчових продуктів та медикаментів в область.

– Особисто для вас з часу широкомасштабного вторгнення, який період був найважчим та найскладнішим за ці пів року?

Складно сказати, оскільки дуже важко ділити цей час на якісь окремі періоди. На сьогодні в окупації, а це те саме, що у заручниках, перебувають близько 500 тисяч жителів області. Вони дуже вразливі, піддаються терору, тортурам, живуть в умовах гуманітарної кризи, у рази завищених цінах на не досить якісні харчові продукти та медикаменти, завезені із росії, і повністю знищеної банківської системи. Найстрашніше те, що є речі, на які ти не можеш вплинути і вирішити проблему. Від цього морально важко. Однак, стиснувши зуби, маємо працювати і робити свій внесок в перемогу.

– Кожен український регіон постраждав, менше або більше, від обстрілів ворога. Яка ситуація нині з відновленням пошкоджених об’єктів у нас? Коли очікувати на відбудову, які з об’єктів – серед пріоритетних? Що робиться на звільнених територіях?

Наразі більше частина області все ще тимчасово окупована. На звільнених територіях ситуація важка, адже вони дуже близько до лінії фронту, тож про масштабну відбудову мова поки що не йде. Ми змогли організувати відносно безпечну евакуацію людей, забезпечити їх їжею, ліками. Працюємо над поновленням комунікацій.

– Як приймають херсонців в інших регіонах? Як херсонська команда «Слуги Народу»  допомагає херсонцям в інших регіонах?

Ми підтримуємо зв’язок із головами громад та структурними підрозділами Херсонської ОВА. Намагаємося реагувати на кожне звернення та, де це можливо, реагувати. Часто це питання соціального захисту, медичних послуг.

Завдяки чудово налагодженій комунікації з нардепами отримуємо допомогу у напрямку освіти та підтримки наших військових на передовій.

Так, нардеп Юлія Гришина переймається питанням здобуття херсонцями якісної освіти та відстоює це право. У питаннях військової допомоги нашим хлопцям, які працюють у херсонському напрямку, допомагає нардеп Сергій Кострійчук.

– Цьогоріч День Незалежності України має особливе значення. Кожен зрозумів особливу ціну та цінність свободи й незалежності. Що для вас означає це свято?

Зараз такий час на Херсонщині, коли наша державна символіка є не просто символом України, а саме незалежної України, символом опору, мужності нашого народу. За те, що ти на українській землі встановлюєш український прапор, росгвардія або російська фсб можуть тебе вбити на місці або відправити до катувальні.

Але, навіть попри таку реальну небезпеку, жителі області продовжують наповнювати Херсонщину українською символікою.

Слова «свобода» та «незалежність» для кожного, хто відчув на собі окупацію, не просто слова – це те, за що ми готові і тоді, і зараз віддавати життя.

– Що б ви хотіли сказати, запропонувати, побажати жителям Херсонщини з нагоди Дня Незалежності України?

Тримаємось, єднаємось, віримо в ЗСУ та Президента. Херсонщина обов’язково буде звільнена. Українці – це фантастичні люди з великим потенціалом і силою, яку сьогодні побачив і поважає весь цивілізований світ.

Впевнений, що люди, які без зброї, голими руками зупиняли колони ворожої техніки під час мирних мітингів у Херсоні, – непереможні і достойні жити у вільній заможній Україні.

Джерело

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН