Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Україні критично бракує вчителів точних наук

Ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський опублікував власні міркування з приводу критичного браку вчителів точних наук в українських школах. Важливо розвивати цю галузь освіти, адже після війни необхідно буде відновлювати людський капітал, – зазначив науковець:

– Всі обговорюють приголомшливий успіх української науковиці Марини В’язовської, яка стала лауреаткою Філдсівської премії. Це еквівалент Нобелівської премії у математичній індустрії. Як математик пишаюсь колегою, це дійсно фантастично, філігранно та талановито! Приємно, що Марія стала другою жінкою у світі, яка має медаль Філдса. До цього серед жінок нагороду отримувала лише іранська математикиня Мар’ям Мірзахані у 2014 році.

Але є те, що мене турбує у цій історії успіху. Так, всі у світі кажуть, що Марина В’язовська – українська науковиця, але насправді вона працює на кафедрі теорії чисел у Швейцарському федеральному технологічному інституті Лозанни. А хотілося б, щоб жила та працювала в Україні. Бо, на моє глибоке переконання, популяризація математики збільшує шанси країни стати сильною та мати потужний людський капітал!

У 2020 році математику та фізику в якості предметів для складання ЗНО обрали менше третини українських абітурієнтів.

У 2021 році ситуація лише загострювалася (см. інфографіку, яку ми готували за результатами вступу у 2020 та 2021 роках).

І це в мирний час! А що буде цьогоріч після дистанційного навчання з початку через пандемію, а потім через війну?

Так, до національного мультипредметного тесту зараз включена математика – це плюс, це дуже важливий момент, це стимул для багатьох дітей принаймні спробувати зрозуміти та полюбити цей предмет. Але скільки українських дітей оберуть точні науки і будуть навчатись в університетах? А скільки з них саме в Україні, враховуючи фактор безпеки?! Війна завершиться Перемогою, а чи зможемо ми відновити людській капітал – головне багатство країни? Ось такі роздуми…

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН