Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонський державний університет може розпочати новий рік у трьох форматах навчання

Плани на новий навчальний рік обговорили на засіданні ректорату ХДУ. Деталі розповів ректор ХДУ Олександр Співаковський:

-У понеділок, 4 липня, провели чергове засідання ректорату Херсонського державного університету в онлайн-форматі
У своєму вступному слові зазначив, що у чотирьох стінах важко формувати людину ХХІ сторіччя тому зупинився на трьох моментах: організація освітнього процесу у новому навчальному році, посилення цифрових сервісів та розвиток онлайн освіти, перспективи міжнародної співпраці.
Моя принципова позиція – маємо розпочати освітній процес у змішаному форматі. Університет готовий забезпечити реалізацію освітнього процесу у трьох форматах – дистанційне навчання, аудиторне та змішане. Це можливо завдяки домовленостям з Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника, який готовий надати для використання власну матеріально-технічну базу (аудиторії, лабораторії). На тих освітніх програмах, де у викладачів та здобувачів є можливість працювати в аудиторіях в Івано-Франківську – навчальний процес проходитиме очно або у змішаному форматі, у кого такої можливості нема – дистанційно.
Ми уклали безпрецедентний договір про співпрацю з Кентським університетом з Великої Британії.

Завдяки цьому отримуємо не тільки технічну підтримку, але й нові освітні можливості для наших здобувачів та викладачів.

Важливо приділити ще більшу увагу створенню віртуального університету. Сучасні технології дозволяють розробляти курси, сертифікатні програми, презентації. Повертаємось до тих процесів, які розпочинали до початку повномасштабного вторгнення – це сертифікатні програми, розроблені не тільки для внутрішнього користування, а й для всіх людей, хто потребує нових знань та навичок, неформальної освіти.

Ну, і звичайно – це міжнародні програми стажування, семестрового навчання, подвійного дипломування для наших здобувачів. За останній час ми вже розширили спектр таких міжнародних проєктів, залучили більше здобувачів. І це має бути пріоритетом – можливість для молоді разом з дипломом ХДУ отримати ще й диплом у європейському університеті. Цей досвід точно піде на користь Україні, яка потребує молодих, освічених фахівців з міжнародним досвідом.

Далі перейшли до питань порядку денного.
Перший проректор Сергій Омельчук зазначив, що готується нарада з проректорами та деканами, на якій у форматі дискусії визначатимуться ключові моменти щодо термінів початку та завершення освітнього процесу в наступному навчальному році. Маємо орієнтуватися на рекомендації Міністерства освіти і науки України, але врахувати строки вступної кампанії для різних категорій здобувачів, нюанси формування навантаження. Упевнений, дійдемо компромісного рішення. Також перший проректор проінформував про формування Плану-регламенту роботи університету на новий навчальний рік.

Щодо результатів атестації здобувачів вищої освіти першого бакалаврського рівня у 2021/2022 навчальному році проректорка з навчальної та науково-педагогічної роботи Дар’я Мальчикова зазначила, що університет вийшов на рекордно високий рівень – майже 98% бакалаврів пройшли атестацію. Це просто фантастично, якщо зважати на ті виклики, які стояли й перед здобувачами, й перед членами комісій. Це й відсутність українського мобільного зв’язку на окупованій Херсонщині, де перебуває більшість наших бакалаврів, це й загальна стресова ситуація. Але ж впоралися на високому рівні! Молодці наші випускники-бакалаври, які змогли сконцентруватися та зробити усе для підтвердження свого рівня освіти. Вдячність всьому колективу викладачів, навчальному відділу, навчально-методичному, проректорам, деканам, які організовували й провели державні іспити. Шановні випускники, дипломи ми замовили, чекаємо на їх виготовлення. Всю інформацію, як отримати оригінали та копії документів про освіту, надамо. Не хвилюйтеся!

Також Дар’я Мальчикова звернула увагу на рекомендацій МОН і НАЗЯВО щодо посилення історико-культурної та євроінтеграційної складової у освітньому процесі. Маємо внести певні зміни щодо збільшення аудиторної роботи з курсу вивчення історії України та української культури, а також розглядається можливість збільшення тривалості і обсяг даного курсу. Планується й розробка сертифікатних програм у рамках дисциплін вільного вибору, а також у відбуватиметься посилення євроінтеграційної тематики під час вибору тем для курсових, дипломних робіт.

Проректор з фінансово-господарської та науково-педагогічної роботи Максим Вінник зазначив, що у зв’язку з тим, що з 14 червня університет не має доступу та контролю над корпусами та структурними підрозділами, було прийнято рішення про розірвання договорів надання комунальних послуг. Друге питання проректора стосувалося необхідності подання керівниками відділів та структурних підрозділів інформації про відпустки співробітників.

Проректорка з міжнародної, соціально-гуманітарної й науково-педагогічної роботи Алла Цапів розповіла про профорієнтаційну роботу в університеті, зазначивши, що з 1 липня розпочалася реєстрація електронних кабінетів вступників.

Надалі проректорка проінформувала про міжнародну роботу університету – онлайн-підписання угоди про співпрацю Херсонського державного університету та Кентського університету (Велика Британія); можливості семестрового стажування здобувачів освіти у Поморській Академії у Слупську, яка, де речі, цьогоріч розширила кількість місць – до 25; пропозицію на семестрове навчання від Університету імені Адама Міцкевича у місті Познань.
Також формуються списки здобувачів, які претендують на отримання соціальної стипендії, а також кандидатів на отримання стипендій Президента України та Кабінету Міністрів України.

Про формат проведення онлайн-зустрічей із випускниками першого (бакалаврського) рівня вищої освіти доповів директор культурно-мистецького HUB Сергій Кузнецов. Як би там не було, але маємо хоч й дистанційно, але разом, по факультетах подякувати один одному за чотири роки навчання, завдяки яким наші студенти назавжди стали частиною великої дружньої родини Херсонського державного університету.

В.о. проректора з цифровізації, інноваційної, інвестиційної діяльності та науково-педагогічної роботи Олександр Лемещук доповів про оновлення головного сайту університету в єдиному стилі. Та проінформував про оновлення академічних ресурсів та стан розробки порталу «ХДУ24», зокрема, створення модулів для погодження цифрових документів.
Рухаємось далі! Все буде ХДУ!

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН