Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Порушення законів та звичаїв війни відносно військовополонених українських моряків: заочно судитимуть окупаційного суддю

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та м. Севастополя, в порядку спеціального досудового розслідування, до суду скеровано обвинувальний акт стосовно голови окупаційного Київського районного суду м. Сімферополя. Дії обвинуваченого кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років, повідомляється на сторінці прокуратури Автономної республіки Крим у Фейсбук.
Досудовим розслідуванням встановлено, що після окупації збройними силами рф Кримського півострова у 2014 році, обвинувачений, зрадивши присязі, перейшов на бік окупантів та був призначений на посаду судді окупаційного Київського районного суду м. Сімферополя.
Надалі, у листопаді 2018 року, після взяття в полон членів екіпажу катерів Військово-Морських Сил Збройних Сил України «Бердянськ», «Нікополь» та рейдового буксиру «Яни Капу», достовірно знаючи, що на вказаних військовослужбовців розповсюджується дія Женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року.
Однак, обвинувачений, у складі колегії суддів проігнорував відповідний статус українських військових та задовільнив незаконне клопотання окупаційних правоохоронців про обрання українським морякам запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.
Таким чином, обвинувачений порушив ряд статей Женевської конвенції, у тому числі ст. 84 де встановлено, що військовополоненого судить лише військовий суд, ст. 99 відповідно до якої військовополоненого не можна засуджувати за дію, яка не заборонена законодавством держави, що тримає в полоні, або міжнародним правом та ст. 130, яка передбачає серйозним порушенням міжнародного гуманітарного права позбавлення військовополоненого права на справедливий та належний судовий
процес.
Досудове розслідування здійснювалося CУ ГУ СБУ в АР Крим.
Нагадаємо, що раніше правоохоронці автономії вже повідомляли про підозру вказаній особі (ст. 438 КК України) за фактом незаконного кримінального переслідування учасників мітингу на підтримку територіальної цілісності України біля Верховної Ради АР Крим 26 лютого 2014 року.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН