Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Пройшло засідання ректорату ХДУ

Засідання ректорату Херсонського державного університету відбулось традиційно у змішаному форматі за участі першого проректора, проректорів, керівників структурних підрозділів, відділів та служб. Про його деталі розповів реткор вишу Олександр Співаковський.

Привітав з Днем науки, який ми відзначали 21 травня, абсолютно всіх науковців – знаних та молодих. Дякую за те, що ви продовжуєте працювати з різних куточків України та навіть світу. Окрема подяка першому проректору Сергію Омельчуку за ґрунтовну підготовку до Днів науки у ХДУ. Завдяки великій кількості змістовних заходів, які проходили на двох майданчиках – в Херсоні та Івано-Франківську, та у дистанційному форматі ми відчули себе єдиною науковою родиною, змогли поспілкуватися на професійні теми. Попереду у нас ще тиждень заходів до Днів науки та розпочинаємо марафон заходів до святкування Днів Європи в Україні та ХДУ.

Символічно, що саме у ці дні святкує день народження деканеса факультету української й іноземної філології та журналістики Ірина Гоштанар. Від усього колективу побажали особистого зростання, нових досягнень і, звичайно, миру.

Доповів про результати онлайн зустрічі Президента України Володимира Зеленського зі студентами українських внз. Ми мали змогу поставити запитання, які хвилюють викладачів, студентів та абітурієнтів з тимчасово окупованих територій. Наша аспірантка Євгенія Ревенко питала про вирішення проблеми сплати за навчання студентами на тимчасово окупованих територіях та про захист прав вступників, які позбавлені можливості виїхати на підконтрольну територію для здачі національного тесту (НМТ). Як всі могли побачити та почути, Президент надав окремі доручення Міністерству освіти і науки. Проблематика, про яку ми говорили, напряму стосується збереження людського капіталу Херсонщини та України. Дуже сподіваємось, що вже найближчим часом отримаємо офіційні документи з порушених питань.

Перший проректор ХДУ Сергій Омельчук доповів про заходи, які плануються на цьому тижні у рамках відзначення Днів науки. Також він зупинився на організаційних робочих моментах, пов’язаних з особливостями роботи вищих навчальних закладів в умовах воєнного стану, який продовжено до 23 серпня. Це стосується й планування літніх відпусток для науково-педагогічного персоналу, інформації щодо місця перебування співробітників тощо.

Також перший проректор повідомив про додаткові можливості, надані університетові, у сприянні академічній доброчесності в науковій та академічній діяльності. За словами Сергія Омельчука, університет має можливість надати доступ для безоплатної перевірки наукових текстів, навчально-методичних праць та академічних тестів здобувачів (до кінця року).

Проінформував перший проректор й про виконання ініціативних науково-дослідницьких робіт на кафедрах університету. Так, на сьогодні в ХДУ виконується 55 науково-дослідницьких робіт на кафедрах, з них 17 завершуються протягом 2022 року. Тож маємо готувати звіти.

Щодо проведення заліково-екзаменаційної сесії в аспірантурі (І та ІІ курс), то розпочнеться вона вже з 7 червня.

Проректорка з навчальної та науково-педагогічної роботи Дар’я Мальчикова представила результати атестації здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти у ІІ семестрі 2021/2022 навчального року. А також проінформувала щодо замовлення документів про здобуття вищої освіти для випускників.

Наступні два питання проректори стосувалися акредитації освітніх програм першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів у 2022-2023 н.р. та підготовки навчальних планів І курсу бакалавріату і магістратури на 2022/2023 н.р. Є гарна новина: в умовах воєнного стану освітня програма першого бакалаврського рівня освіти «Міжнародне право» отримала від НАЗЯВО умовну акредитацію на рік.

Окремо зупинилися на профорієнтаційній роботі. Незважаючи на неврегульованість правил прийому на навчання для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій, маємо комунікувати з випускниками та їх батьками, розповідати, що університет працює, відстоює доступ до вищої освіти на тимчасово окупованих територіях і запрошує дітей на навчання. Спільно з Приймальною комісією продовжується робота щодо інформаційного супроводу вступної кампанії-2022 у ХДУ. Розроблені інформаційні матеріали для розповсюдження.

Проректор з фінансово-господарської та науково-педагогічної роботи Максим Вінник зупинився на питанні оплати комунальних платежів та їх вартості. Також серед його питань – вартість навчання на старших курсах. Як зазначалося, ХДУ не планує підвищувати вартість навчання. Рішення про це буде винесено на розгляд Вченої ради.

Про розвиток цифрових сервісів та впровадження додатку ХДУ-24 розповів начальник відділу цифрової інфраструктури Олександр Лемещук.

Проректорка з міжнародної, соціально-гуманітарної й науково-педагогічної роботи Алла Цапів доповіла про діяльність Волонтерського центру ХДУ, міжнародну діяльність університету в умовах воєнного стану та про можливості отримання міжнародних грантів для студентів ХДУ.

Окремо вона зупинилася на критеріях отримання академічної стипендії імені Героїв Небесної Сотні, кандидатів на яку потрібно подати до 31 травня.

Продовжуємо працювати! Все буде ХДУ!

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН