Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Експерти U-LEAD надали роз’яснення щодо функціонування медичної сфери в громадах в умовах воєнного стану

Надання якісної, доступної та вчасної медичної допомоги жителям громади та переселенцям, функціонування закладів охорони здоров’я під час воєнного стану стали темою інформаційної сесії «Функціонування закладів охорони здоров’я в громадах в умовах воєнного стану».

«Організація роботи медичної сфери в громаді в умовах воєнного стану– це безпрецедентний виклик для органів місцевого самоврядування. Програма “U-LEAD з Європою” лишається надійним партнером громад, який надає актуальну інформацію щодо проблем, які хвилюють місцеве самоврядування. Наші експерти продовжують підтримувати громади, які опинилися в надскладних умовах, в яких ніколи не працювали, і в зв’язку з цим виникає багато запитань та викликів», – зазначив Володимир Гарасюк, радник з питань охорони здоров’я U-LEAD.

З учасниками інформаційної сесії працював Євген Мешко, експерт з підтримки медичної реформи в Україні. Він розповів про особливості управління персоналом та використання потенціалу ВПО для розвитку медичних закладів, укладання угод з НСЗУ та забезпечення медичної сфери, а також про організацію надання медико-соціальної допомоги переселенцям.

Зокрема експерт пояснив особливості договірних відносин з НСЗУ на рівні первинної медицини та спеціалізованої медичної допомоги.

«На первинному рівні медичні послуги надаються без укладання декларацій про вибір лікаря. Пацієнти можуть звернутися до сімейного лікаря без декларації і отримати послугу, а також отримати рецепт, направлення, тощо. Рівень фінансування за декларації зафіксований на рівні березня 2022 року на період дії військового стану. На рівні спеціалізованої медичної допомоги доступ пацієнтів до послуг без бар’єрів, місячна оплата за надані послуги визначена як 1/12 договору з НСЗУ, а за пріоритетні послуги є доплата, крім того відтермінована необхідність внесення даних до ЕСОЗ у випадку, коли немає можливості», – зазначив Євген Мешко.

При цьому експерт рекомендував не зловживати можливістю не вносити дані та працювати без декларацій. 

«Важливо продовжувати працювати системно і тримати стрій. Коли Україна переможе, складно буде швидко заповнити всі реєстри», – підкреслив Мешко.

Відповідаючи на питання учасників, експерт пояснив важливість організації медико-соціальної допомоги вимушеним переселенцям.

«У місцях зустрічі людей, евакуйованих з територій, які знаходяться в окупації або тривають бойові дії, необхідно організувати чергування медичних і соціальних працівників. Завдання органів місцевого самоврядування налагодити цю роботу. Внутрішні переселенці не повинні потрапити в умови, коли є бар’єри для отримання медичних послуг. Вони можуть потребувати невідкладної допомоги та консультацій, ліків або препаратів, які в них відсутні», – зазначив експерт. 

Щодо роботи соціальних працівників у пунктах зустрічі ВПО, то вони повинні відповідати за прийом соціально незахищених категорій: дітей без батьків, вихованців дитячих будинків та притулків, людей з інвалідністю тощо. Також важливою є психологічна підтримка людей, які змушені були виїхати через бойові дії.

«У інформаційній сесії взяли участь представники громад Запорізької та Кіровоградської області. Це перший захід, організований Запорізьким РО з початку російського вторгнення. Основне завдання заходу – підвищити професійні компетенції та спроможність представників ОМС та керівників закладів охорони здоров’я забезпечувати належне функціонування закладів і, тим самим, якісне надання первинної та вторинної медичної допомоги в умовах воєнного стану», – зазначила Тетяна Бордюг, керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Запорізькій області.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН