Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Дослідники створили мапу мітингів на підтримку України в окупованих населених пунктах

Про це розповів представник Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов:

Наша команда долучилася до збору даних для цього важливого матеріалу. Мирний протест на Херсонщині

Обов’язково подивіться сам матеріал, з інфографікою. Посилання на матеріал.

Херсонщина
На початку березня хвиля громадських виступів охопила окупований Південь та Схід країни. Виступи у Херсоні почалися після того, як стало відомо, що до міста має заїхати гумконвой і готується пропагандистський мітинг чи то з приєднання Херсонської області до Криму, чи то з проголошення «хнр». Ця новина обурила херсонців. Як виявилося, ніхто не мав жодного бажання приєднуватися до Криму, до Росії чи створювати чергове «лнрднр». Коли приїхав гуманітарний конвой, більшість херсонців з обуренням поставилася до цього.

5 березня обурені херсонці заполонили всю площу Свободи у середмісті. Очевидці стверджують, що такої кількості мітингарів Херсон ще ніколи не бачив. Окупанти відповіли пострілами в повітря та намагалися затримати когось із протестувальників, проте їм це не вдалося. У наступні дні виступи в місті тривали.

З Херсона хвиля протестів прокотилася по всьому регіону. 6 березня розпочалися протести у Каховці та Новій Каховці, де росіяни буквально одразу почали стріляти по мирних мітингарях. Виступи в цих містах триватимуть і в наступні тижні – протестувальників розганятимуть пострілами та світлошумовими гранатами, але вони далі збиратимуться. Мітинги також відбулися у Генічеську, Каланчаку, Новоолексіївці.

Повсталу проти окупантів Херсонщину виявилося неможливо погамувати – хвиля народного спротиву накривала все нові й нові містечка та села краю.

Окупанти почали вдаватися до залякувань. Вони виловлюють людей, які приходять на акції. За інформацією з окупованих територій, зараз вони не просто пресують мирних мешканців після викрадення, а й створюють катівні, де утримують і по справжньому знущаються із затриманих. Але навіть у цих страшних умовах мешканці окупованого Херсона та Херсонщини й далі продовжують виходити на мітинги проти окупації. Поки тривала підготовка цього матеріалу – 27 квітня херсонці знову вийшли на велелюдний мітинг попри загрозу для власного життя.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН