Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Одну з вулиць Києва пропонують назвати на честь випускниці КНУ, яка загинула під час війни

Вулиця імені Юлії Здановської: університетська спільнота звернулася до КМДА та Київської міської ради з ініціативою щодо перейменування вулиці Михайла Ломоносова на честь видатної математикині, волонтерки, викладачки, випускниці Українського фізико-математичного ліцею та механіко-математичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка, яка стала жертвою російської загарбницької війни.

З 14 років талановита харків’янка Юлія пов’язала своє життя з Києвом та вулицею Михайла Ломоносова: саме тут вона навчалася та мешкала. Тут вона готувалася до Європейської математичної олімпіади серед дівчат, на якій у 2017 році здобула перемогу. Після випуску з Університету надзвичайно талановита та успішна математикиня не залишила Україну в пошуках “кращого”, комфортнішого життя закордоном, а самовіддано присвятила себе волонтерству та викладанню, ставши вчителькою у селі на Дніпропетровщині.

Вулиця Ломоносова є важливою для Університету, адже тут мешкають понад 8 тисяч представників нашої громади: студенти, курсанти, викладачі й інші співробітники. І ми прагнемо, щоби символічний простір нашого кампуса був пов’язаний з видатними українцями, освітянами, героями. Усіляко підтримуючи державну та муніципальну політику з дерусифікації міського простору, університет прагне вшанувати пам’ять і представників нашої спільноти.

Сьогодні ім’я Юлії — це символ, який єднає не тільки Харків, Київ чи Дніпропетровщину, а й усю Україну. Символ Божого таланту, світлого розуму, оптимізму, працелюбності, самовідданості… Символ України майбутнього, за яку кожен день бореться наша нація.

Одним з останніх повідомлень у месенджерах від Юлії, яке облетіло всі медіа, було “Дякую, але я лишаюсь в Харкові до перемоги”. І вона залишилася. Щоби допомагати штабу оборони міста Харкова та містянам.

3 березня 2022 року через загарбницьку війну російської федерації, через нелюдські несамовиті масовані бомбардування мирного Харкова, Юлія відійшла в засвіти…

А зараз час нам, університетській спільноті та всім українцям, подякувати тобі, Юліє… Ми зробимо все можливе, щоби твоє ім’я вже лунало Києвом і під час перемоги, якої ти так чекала, і після неї. Ти обов’язково будеш частиною вільної успішної європейської України, до розбудови якої ти у свої юні роки вже встигла долучитися численними здобутками та добрими справами.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН