Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Миколаївській області активно триває посівна

У Миколаївській області триває сівба сільськогосподарських культур. Аграрії регіону сіють горох, ячмінь, соняшник тощо. У Баштанському районі вже засіяли понад 30 відсотків землі, а на Вознесенщині посівна кампанія затрималася на тиждень через бойові дії.

Як в області триває посівна в умовах воєнного стану, дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Баштанський район

Аграрії Баштанського району, за даними районної військової адміністрації, станом на 18 квітня засіяли майже 30 відсотків землі від загальної посівної площі. Посіяли вже 29 тисяч гектар ярих зернових, включаючи горох і ячмінь.

“Наш район розташований на півдні України, то ж урожай ми збираємо в основному за рахунок озимих зернових, в тому числі пшениці, ячменя. А зараз приступаємо до посіву соняшника і кукурудзи. На звільнених територіях також триває посівна. Зараз, щоправда, коли ідуть дощі, то призупинились. Але дощик нам був потрібен, після двох тижнів вітрів та польових бур”, — розповідає начальник Баштанської районної військової адміністрації Владислав Дмитрів.

Зі слів Владислава Дмитріва, в районі частково є проблема із засобами захисту рослин та з паливно-мастильними матеріалами.

“Але наші аграрії здійснили покупки добрива, насіння, пального ще минулої осені, це стосується і великих підприємств, і одноосібників, які вже не один рік займаються посівами”, — каже Владислав Дмитрів.

З його слів, у 2022 році планують засіяти понад 70 відсотків від загальної площі землі району.

Вознесенський район

Вознесенський район на один тиждень запізнився із посівною кампанією. У громадах району, де тривали бої, а це Єланецька громада, Прибужанівська, Вознесенська, частково Дорошівська, залишилось дуже багато зброї, техніки й боєприпасів на полях, розповідає начальник Вознесенської районної військової адміністрації Сергій Шурабура.

“Ми чекали, поки ЗСУ та представники ДСНС першими пройдуть полями, щоб знешкодити вибухонебезпечні предмети, а після того аграрії могли спокійно зайти на поля. Зібрали дуже багато “трофейної” зброї, техніки. Районна військова адміністрація відпрацювала питання бронювання наших механізаторів. Тобто у великих господарствах залишились всі механізатори на місцях і вийшли у поле”, — говорить Сергій Шурабура.

Станом на 18 квітня в районі посіяно вже 59 відсотків від запланованої площі. Роботи продовжуються щодня.

“Починають закладати зернята соняшника. Щодо культур, то по кожній окремо ще нема посіяної стовідсотково. Нещодавно у нашому районі два дні ішов дощ, то було призупинено посів. Я днями, коли проїжджав з Вознесенська до Доманівки, то нарахував 14 одиниць техніки на полях. Робот триває, аграрії не стоять”, — каже Сергій Шурабура.

З його слів, Вознесенщина забезпечена посівним матеріалом і для обробки поліїв, але є проблема з паливно-мастильних матеріалів.

“Критична точка була щодо дизельного палива, бо трактори вийшли у поле, вони працюють на дизпаливі. Ми розуміємо, що великі аграрії давно собі закупили паливо, а на рахунок одноосібників, які постійно купляють паливо на заправках, то була проблема”, — розповідає Сергій Шурабура.

Первомайський район (Кривоозерська громада)

Зі слів голови Кривоозерської територіальної громади Павла Бузінського, фермери громади забезпечені паливно-мастильними матеріалами на весняний період усіх ярих зернових.

Станом на 18 квітня аграрії посіяли горох та ярий ячмінь.

“Залишилося нам посіяти кукурудзу. Уже посіяли 30 відсотків, соняшника 25 відсотків від плану. Підживлені всі озимі культури на площі 15 320 гектарів. Озимі перебувають у доброму стані й на врожай подають хороші надії”, — каже Павло Бузінський

За словами Павла Бузінського, в громаді вистачає людей у тих господарствах, де мобілізували людей, до роботи долучили внутрішнього переміщених осіб.

“У нас велике товарне господарство, всі активно включилися у весняно-польові роботи, всі працюють, і одноосібники теж. Попри все, ми працюємо і чекаємо на перемогу, щоб її зустріти зі своїм насущним хлібом на столі. Тому і фермери, і підприємці всі включилися у посівну компанію на Кривоозерщині”, — говорить Павло Бузінський.

ДЖЕРЕЛО: Суспільне

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН