Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У херсонській лікарні жителі з підозрою на туберкульоз можуть отримати консультацію фахівця

Всесвітній день боротьби з туберкульозом відзначається щороку 24 березня. Саме в цей день у 1882 році мікробіолог Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу — туберкульозну паличку. Метою Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом є підвищення обізнаності про глобальну епідемію туберкульозу і об’єднати зусилля щодо ліквідації цієї хвороби.

Україна посідає друге місце в Європейському регіоні за рівнем захворюваності на туберкульоз, щороку реєструється близько 30 000 нових випадків захворювання.

З метою вирішення проблем зі здоров’ям херсонців з діагнозом «туберкульоз» у поліклініці № 1 лікарні ім.Є.Є.Карабелеша від КНП «Фтизіопульмонологічний медичний центр» почав працювати лікар – фтизіатр вищої категорії Петров Володимир із 40-річним досвідом.

Відтепер у центрі міста є змога отримати консультації, пройти лікування.

Фахівець має можливість у кабінеті видавати препарати відповідно до призначеного лікування. У поліклініці пацієнти з підозрою на туберкульоз обстежуються, оформлюються на МСЕК.

У поліклініці також проводять протизапальну антибактеріальну терапію пневмонії. Після цього  роблять контроль-рентген і спостерігають за динамікою одужання.

Туберкульоз – специфічне захворювання і довготривале. Лікар-фтизіатр Володимир Петров сказав, що для правильного діагностування і призначення лікування він працює в тісному зв’язку зі своїм центром і його медичним директором Коваль Галиною.

Не слід забувати про туберкульоз. Класичними проявами активної туберкульозної інфекції є хронічний кашель з кровохарканням, гарячкою, нічною пітливістю і втратою ваги. Ураження інших органів зумовлює широкий спектр симптомів. Діагностування активного туберкульозу проводиться шляхом виявлення збудника і його слідів, рентгенологічними дослідженнями, найчастіше рентгенографію грудної клітки, в тому числі, й комп’ютерної томографії. Діагностування латентного туберкульозу засноване на туберкуліновій шкірній пробі. Лікування складне і вимагає прийому декількох видів протитуберкульозних препаратів протягом тривалого часу. Оточуючих хворого людей також перевіряють і, за необхідності, лікують.

Для попередження туберкульозу потрібно масово перевіряти людей на його наявність і проводити вакцинацію за допомогою вакцини БЦЖ, яка створює імунітет проти зараження Mycobacterium tuberculosis.

Тож прохання до херсонців пам’ятати, що від туберкульозу можна повністю вилікуватися – на 100 відсотків. Але – головне вчасно звернутися. І будьте певні, що вам нададуть кваліфіковану допомогу.

Заступник медичного директора з медичного обслуговування дорослого населення КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім.Є.Є.Карабелеша» Ольга Керецман зазначила:

  • В основному виявленням туберкульозу займається терапевтична служба – сімейні лікарі і дільничні терапевти. На сьогоднішній день в лікарні є всі ресурси для своєчасної діагностики туберкульозу. У першу чергу працює рентгенологічне відділення, у якому є рентгенографи, флюорографи, рентгенографічні цифрові апарати, комп’ютерна томографія. Проводиться бронхоскопія, обстеження харкотиння. Відтепер маємо і фахового спеціаліста – фтизіатра.

За потребою звертайтеся до поліклініки № 1 за адресою: м.Херсон, проспект Ушакова, 21/1, каб. 75. Прийом проводиться щоденно, крім вихідних.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН