Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У херсонському музеї розповіли рецепт хліба, який готували давні греки

«Зерно в античному світі було не лише ознакою цивілізації, а й людини взагалі. Гомер називав людей «хлібоїдними». Дуже багато давньогрецьких філософів і письменників вважали, що людині для повноцінного сніданку, наприклад, достатньо хліба й вина.

Завдяки сучасним технологіям дослідникам вдалося відновити інгредієнти, з яких було виготовлено карбонізовані зразки хліба в Геркуланумі. Закваска, вода, борошно, сіль – і хліб, якому дві тисячі років на вашому столі.

Ми трохи змінили рецепт. Давні греки вже були знайомі з технологією приготування «кислого» хліба. А оскільки наймиліший серцю кожного грека був хліб з ячмінного борошного, рецептом з нього й ділимося.

Вам знадобиться:

Опара:

100 гр пшеничного борошна

1 ст. ложка меду

1 чайна ложка дріжджів (або 50 гр. закваски)

100 мл. води

Тісто:

400 гр. ячмінного борошна

1 чайна ложка солі

300 мл. води

Опара

Добре вимішуємо тісто, в кінці додаємо трохи оливкової олії. Ставимо в холодильник. Коли підніметься, формуємо круглий хліб висотою 3-4 см, ділимо на 8 частин, обмотуємо мотузкою. Залишаєм відпочити 30 хв. Випікаємо при температурі 130 приблизно 90 хвилин.

Ячмінне борошно багате на клітчатку, сприяє травленню.

Налийте собі вина й смачного!», – повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на Фейсбук-сторінку Херсонського обласного краєзнавчого музею.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН