Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонці можуть побачити стародавні прикраси на виставці у краєзнавчому музеї

«Подібні дротяні браслети набули широкого поширення у варварському середовищі Північного Причорномор’я і були незмінним атрибутом модниць протягом кількох століть. Носили такі прикраси на щиколотках, це підтверджено археологічними знахідками, також їхні зображення є на античних вазах.

Залежно від заможності та смаків замовника вони могли бути виготовлені із бронзи, срібла або золота. Кінці подібних браслетів залишали гладкими або прикрашали у зооморфному стилі зміями та вовками.

Саме ці браслети були виявлені в зруйнованому сарматському похованні і можуть бути датовані II-I століттями до н. е. Вага кожного з них становить понад 130 грамів, такі прикраси могла собі дозволити лише еліта сарматського суспільства.

Чи були вони виготовлені на замовлення в одній з грецьких колоній або виконані варварським майстром, дізнатися неможливо. Найближчим аналогом наших браслетів є знахідка в Ногайчинському кургані в Криму, де похована одна з дружин сарматських правителів.

Ці браслети та інші предмети з дорогоцінних металів можна побачити на виставці «Музейні таємниці», – повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на Фейсбук-сторінку Херсонського обласного краєзнавчого музею.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН