Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У херсонському музеї зберігаються зразки унікального посуду (фото)

«З протоколу засідання Херсонської губернської вченої архівної комісії за 1903 рік нам відомо, що Г.Л. Скадовський під час розкопок на о.Березань натрапив на кладовище VII ст. до н.е..

Згадується посуд, розписани зображеннями тварин, різних фантастичних істот, рослинним та геометричним орнаментами. Цікаво, що якийсь період часу цей посуд вважався навкратійським, проте під час розкопок 1915-1916 рр. на о. Хіос було знайдено такий самий посуд. Оскільки глина була місцевого походження, розпис посуду і присвятні написи співпадали, було зроблено висновок, що цю кераміку було виготовлено саме тут.

Не так багато музеїв у світі може похвалитися цілими хіосськими кубками. В нашій колекції зберігається декілька яскравих фрагментів.

Серед міфічних істот, яких зображено на цих кубках, часто можна зустріти Сфінкса. Це донька Тифона та Єхидни, яка була Герою відправлена з Ефіопії (за Р. Грейвсом) до Фів через те, що цар Лай викрав юнака Хрісіпа. Сама давньогрецька Сфінкс або Сфінга була з головою жінки, тілом лева, мала хвіст змії і на відміну від єгипетської істоти – крила орла. І кожному фіванцю вона загадувала складні загадки, а оскільки відповіді ті не знали, вбивала їх. І лише Едіп зміг розгадати загадку, після чого Сфінкс кинулась зі скелі вниз.

Ще одним персонажем хіоських кубків є лев. На нашому фрагменті, який вкрито білим ангобом, за аналогією з подібними зразками, лев, скоріш за все сидить на задніх лапах з розкритою пащею. Фон заповнено стилізованими квітами.

Здоров’я вам, цікавих відкритів і до зустрічі в музеї!», – повідомляє інформаційне видання «Український Південь»з посиланням на Фейсбук-сторінку Херсонського обласного краєзнавчого музею.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН