Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На початок року громади Херсонщини не доплатили вчителям 133 млн. грн.

«24 питання порядку денного плюс 16 листів від установ, організацій, колег-депутатів із запитами на додаткове фінансування або підтримки були розглянуті на депутатській комісії Херсонської обласної ради з питань розвитку людського капіталу. Більшість з них спрямовані на розгляд чергової сесії облради.

Підтримали зміни до бюджету, до програми соціально-економічного та культурного розвитку Херсонської області на 2022 рік.

Кричуща ситуація склалася з використанням коштів освітньої субвенції, яку держава виділяє територіальним громадам на заробітні плати вчителів. Ми послідовно відстежуємо це питання. Наразі на початок року громади не доплатили вчителям 133 млн. грн. І це постійна практика: за рахунок економії на виплатам педагогічним працівникам громади потім покращують матеріально-технічну базу закладів освіти.

Це дозволяє законодавство. Наче теж потрібна справа, але не за рахунок вчителів! Тож комісія рекомендувала Херсонській обласній державній адміністрації посилити роботу з громадами з приводу використання освітньої субвенції саме за прямим призначенням.

Спрямували на сесію абсолютно нову програму – збереження та розвитку національних меншин та корінних народів України в Херсонській області на 2022–2024 роки.

Внесли зміни до програми розвитку людського капіталу. На жаль, мали констатувати, що прогнозні показники, сформовані згідно з моніторингом потреб у кадрах в територіальних громадах, не виконуються. Обмежена кількість керівників громад та депутатів відповідних рад передбачають кошти на співфінансування навчання потрібних їм фахівців. Хоча перелік напрямків значно розширений. Є привід проаналізувати ефективність цієї програми.

Підтримали зміни до Положення про обласний конкурс проєктів розвитку територіальних громад сіл, селищ, міст Херсонської області. Нарешті цей конкурс, який стимулює розвиток громад та співпрацю з обласною радою, буде відновлено.

Новація для Херсонської обласної ради – ми розглянули Положення про використання коштів обласного бюджету за зверненнями депутатів на виконання доручень виборців. Внесли свої пропозиції щодо напрямків та заходів, які можуть фінансувати депутати в своїх округах.

Позитивно розглянули чотири кадрових питання про продовження контрактів керівників – директора Херсонського обласного краєзнавчого музею, комунальної установи «Херсонська обласна філармонія», комунального закладу «Обласний навчально-курсовий комбінат агропромислового комплексу», генерального директора Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім.М.Куліша. Визначалися через дискусію, що стосувалася перспективного бачення, зокрема керівника філармонії, щодо подальшого її розвитку.

На доопрацювання спрямували листи комунального підприємства «Обласний центр хокею» Херсонської обласної ради щодо погодження штатного розпису, фінансового плану та заходи, реагування на результати позапланового внутрішнього аудиту діяльності комунального підприємства. Щодо виділення додатково фінансування (2 млн.грн) – немає обґрунтування та погодження з розпорядником коштів.

Погодилися з тим, що треба ще додатково вивчити питання про реорганізацію закладів культури за результатами роботи робочої групи з оптимізації діяльності комунальних закладів «Херсонський фаховий коледж культури і мистецтв» Херсонської обласної ради, «Херсонський фаховий коледж музичного мистецтва» Херсонської обласної ради та комунальної установи «Обласний навчально-методичний центр культури і мистецтв» Херсонської обласної ради. Такі питання завжди резонансні та болючі, тому рішення має бути виваженим.

Дякую колегам Галині Гондаревій, Олександру Книзі, Юрію Одарченку за конструктивну позицію!», – повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на Фейсбук-сторінку ректора Херсонського державного університету Олександра Співаковського.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН