Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

«Справи Майдану»: динаміка та стан розслідування

Зі спливом восьми років з часу вчинення перших вбивств учасників акцій протесту та двох років розслідування у «справах Майдану» слідчими ДБР вважаємо за необхідне в чергове проінформувати суспільство про досягнуті результати.

Так, два роки тому, 10 січня 2020 року завершено етап переведення співробітників органів прокуратури до ДБР для продовження цих розслідувань.

Слідчі Бюро докладають значних зусиль для притягнення до відповідальності осіб, винних у вчиненні злочинів стосовно учасників акцій протесту.

Відтворимо хронологію подій, у розслідуванні яких ми досягнули результатів, та коротко проаналізуємо поточні результати розслідувань.

30 листопада 2013 року – розгін студентського Майдану

Повідомлено про підозру 11 співробітникам ПМОП «Беркут» при ГУМВС України в місті  Києві та 2 екскерівникам управління громадської безпеки ГУМВС України в місті Києві. Досудове розслідування стосовно 1 співробітника спецпідрозділу «Беркут» триває,  щодо інших 12 осіб обвинувальні акти направлено до суду.

 

Ніч з 10 на 11 грудня 2013 року – незаконне перешкоджання акціям протестів на вулицях Хрещатик та Інститутській у Києві

Повідомлено про підозру 4 особам: двом прокурорам, які організували незаконне перешкоджання акціям протесту через подання до суду позову про заборону протестних акцій, а також цивільній особі, якою цей позов підписано. Постановлене судове рішення використано для силового розгону акцій протесту.

Обвинувальні акти стосовно цих осіб направлено до суду.

Також повідомлено про підозру колишньому заступнику командира Кримського полку «Беркут» у незаконному перешкоджанні акціям протестів у ніч з 10 на 11 грудня 2013 року та держзраді через зайняття посади «командира загону міліції особливого призначення «Беркут» ГУ Федеральної служби військ Нацгвардії РФ по Республіці Крим та м. Севастополю».

14 січня 2022 року обвинувальний акт за спеціальною (заочною) процедурою направлено до суду.

 

29 грудня 2013 року – незаконне перешкоджання учасникам руху «Автомайдан» у проведенні акцій протесту 

Повідомлено про підозру 3 колишнім суддям Дніпровського райсуду Києва та 2 експрацівникам ДАІ. Обвинувальні акти направлено до суду.

 

20-21 січня 2014 року – незаконне перешкоджання акціям протесту в центральній частині Києва

Повідомлено про підозру 2 працівникам столичного ПМОП «Беркут» та 2 працівникам батальйону міліції «Беркут» в Дніпропетровській області.

Обвинувальний акт стосовно 1 особи направлено до суду, розгляд триває. Зупинено досудове розслідування щодо 3 підозрюваних у зв’язку з їх розшуком.

 

21 січня 2014 року – незаконне перешкоджання акціям протесту шляхом постачання з РФ гранат для їх застосування відносно мітингувальників

Повідомлено про підозру 3 колишнім співробітникам Департаменту громадської безпеки МВС України за ініціювання придбання у РФ та озброєння підрозділів МВС спецзасобами – світлошумовими, аерозольними та іншими гранатами, внаслідок використання яких спричинено тілесні ушкодження 84 особам.

Досудове розслідування завершено, стороні захисту відкрито матеріали для ознайомлення, після чого обвинувальний акт буде направлено до суду.

 

21 січня 2014 року – викрадення у складі злочинної організації та катування Ігоря Луценка і Юрія Вербицького, умисне вбивство останнього

Обвинувальні акти щодо 7 цивільних осіб направлено до суду. Загалом чотирьох підозрюваних у цій справі взято судом під варту. Судовий розгляд триває.

 

22 січня 2014 року – вбивства Нігояна С. Г., Жизневського М. М. та спричинення смертельного поранення Сенику Р. Ф.

Встановлено всі підрозділи внутрішніх військ МВС України та спецпідрозділу «Беркут», які перебували поруч із місцем вчинення вбивств, а також виокремлено тих, кому видавалися рушниці модельного ряду «Форт-500», з яких, за версією слідства, було здійснено постріли.

Проведено понад 30 обшуків у 5 областях України за місцями проживання осіб, які перевіряються на причетність до вчинення вказаних злочинів.

 

21 січня 2014 року – викрадення Владислава Іваненка  поруч зі станцією метро «Почайна» та подальше його катування

Повідомлено про підозру 2 цивільним особам, обвинувальні акти щодо яких направлено до суду. Одного із них засуджено до 3 років позбавлення волі з іспитовим строком 1 рік.  Ще 2 особам повідомлено змінену підозру, 11 січня 2022 року досудове розслідування щодо них завершено за спеціальною (заочною) процедурою.

 

Січень – лютий 2014 року – перешкоджання акціям протесту через незаконне затримання громадян, притягнення їх до кримінальної відповідальності та взяття під варту

Повідомлено про підозру 23 слідчим, 6 прокурорам та 5 суддям, зокрема голові Апеляційного суду Черкаської області.

Сукупно за всіма описаними епізодами, обвинувальні акти стосовно 22 осіб направлено до суду, розгляд триває.

Досудове розслідування щодо колишнього судді зупинено у зв’язку із його розшуком.

Також триває досудове розслідування щодо 8 колишніх слідчих триває, 2 колишніх прокурорів та 1 судді.

17 січня 2022 року повідомлено про підозру судді, колишньому слідчому та експрокурору. 

 

18 лютого 2014 року – організація та вбивство 3 осіб, застосування насильства стосовно журналістів

Повідомлено про підозру 5 особам:

  • колишньому старшому інспектору з особливих доручень управління громадської безпеки ГУМВС України в м. Києві. Досудове розслідування завершено, стороні захисту відкрито матеріали досудового розслідування;
  • цивільній особі. Триває спеціальне (заочне) досудове розслідування;
  • колишньому командиру роти та екскомандиру батальйону МОП «Беркут» ГУМВС України в Харківській області. Стосовно одного підозрюваного досудове розслідування триває, інший підозрюваний перебуває у розшуку, судом надано дозвіл на його затримання;
  • колишньому заступнику начальника відділу забезпечення масових заходів управління громадської безпеки Головного управління столичної міліції, який затриманий слідчим ДБР та майже 4 місяці перебував під вартою, у подальшому слідчий суддя змінив йому запобіжний захід на домашній арешт. Досудове розслідування триває.

 

20 лютого 2014 року – розстріл активістів на вул. Інститутській у Києві

Повідомлено про підозру колишньому офіцеру (кулеметнику) загону спеціального призначення внутрішніх військ МВС України, підозрюваному у вбивстві у складі групи осіб 35 та замаху на вбивство 58 учасників акцій протесту, а також у вчиненні інших тяжких та особливо тяжких злочинів. Обвинувальний акт направлено до суду.

Повідомлено про підозру ексміліціонеру роти спеціального призначення ПМОП «Беркут» при ГУМВС України в м. Києві у вбивстві у складі групи осіб 48 та замаху на вбивство 80 учасників акцій протесту, а також у вчиненні інших тяжких та особливо тяжких злочинів. Досудове розслідування зупинене у зв’язку із розшуком підозрюваного, отримано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування.

 

04 квітня 2014 року  викрадення, катування та умисне вбивство журналіста Василя Сергієнка у місті Корсунь-Шевченківський Черкаської області

Повідомлено про підозру 2 цивільним особам в участі у злочинній організації, якою викрадено, вчинено катування та подальше умисне вбивство журналіста.

Три обвинувальні акти стосовно 5 цивільних осіб направлено до суду, щодо 2 осіб досудове розслідування здійснювалось за спеціальною (заочною) процедурою.

        

2 травня 2014 року – події в місті Одесі

Направлено до суду обвинувальні акти стосовно колишнього заступника начальника Одеського міського управління внутрішніх справ за службову недбалість та незабезпечення охорони громадського порядку, що спричинило тяжкі наслідки, а також щодо колишнього заступника командира роти ППС Одеського міського управління ГУМВС України в Одеській області у пособництві активній участі у масових заворушеннях.

 

Здійснення спеціального досудового розслідування

17 листопада 2021 року завершено розслідування стсовно колишніх Президента України та 9 високопосадовців. Щодо 9 підозрюваних заочно обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Ще одне клопотання стосовно колишнього Президента перебуває на розгляді в суді.

 

За 8 років розслідування сформовано понад 1500 томів доказів, після ознайомлення з якими стороною захисту обвинувальний акт буде направлено до суду. 

За клопотанням ДБР накладено арешт на нерухоме майно колишнього Міністра внутрішніх справ України на загальну суму 1,4 млрд грн, що передано в АРМА.

Джерело – Державне Бюро розслідувань.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН