Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Одесі реставрують пам’ятку архітектури та містобудування на вулиці Спиридонівській (фото)

Про це повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на сайт Одеської міської ради. У повідомленні йдеться про наступне:

«У Приморському районі Одеси проводяться ремонтно-реставраційні роботи зі зміцненням фундаментів будівлі на вул. Спиридонівській, 10.

У будівлі розташований «Одеський центр дитячої та юнацької творчості «Дивосвіт». У Центрі функціонують 36 гуртків та студій, у яких займаються 2700 дітей.

Робота ведеться за чотирма напрямками.

Будівля на вулиці Спиридонівській, 10 (колишній прибутковий будинок Ф. Фріца, збудований у 1870-х роках) є пам’яткою містобудування та архітектури місцевого значення. Ремонт у будівлі не проводився понад 30 років.

У 2019 році в будівлі центру «Дивосвіт» розпочалися ремонтно-реставраційні роботи, які проводилися на замовлення Управління капітального будівництва Одеської міськради.

На початковому етапі робіт, після демонтажу оздоблення стін, підлог та стель, виникла низка додаткових робіт з посилення будівлі. Ремонтно-реставраційні роботи було припинено, а проєкт відкориговано з урахуванням додаткових робіт. Після проведення всіх необхідних законодавчих процедур будівлю продовжили ремонтувати.

Проєктом передбачено посилення фундаментів та всіх несучих конструктивних елементів будівлі з дотриманням вимог пожежної безпеки, ремонт кроквяної системи та покрівлі із заміною покриття, водовідведенням, огорожею та снігоутримувачем.

Всередині будівлі заплановано посилення конструкцій підлог із заміною на сучасне покриття, облаштування нових перегородок на першому та другому поверхах, посилення внутрішніх сходів, заміна віконних та дверних блоків, виконання внутрішньооздоблювальних робіт у всіх приміщеннях.

Також передбачено капітальний ремонт зовнішніх інженерних мереж будівлі, проведення нових внутрішніх систем життєзабезпечення (водопровід, каналізація, опалення, вентиляція, електропостачання та ін.), влаштування мереж блискавкозахисту, пожежної сигналізації, оповіщення про пожежу.

Заплановано також заміну старого естрадного подіуму в актовому залі на новий, зміненої конфігурації, проведення реставрації інтер’єрів вестибюля та головних сходів. Реставраційні роботи передбачені і на фасадах будівлі з відновленням архітектурних деталей, фасадного декору, ремонтом козирків тощо.

Наразі завершуються роботи з капітального ремонту зовнішніх мереж будівлі. Виконані роботи з влаштування покрівлі, внутрішніх стін та перегородок, змонтовані внутрішні мережі електро- та водопостачання, водовідведення, опалення та вентиляції. У дворі виконані роботи з влаштування входу в підвальні приміщення та фундаменти для влаштування пожежних сходів. Виконано відновлення центрального фасаду, крім першого поверху. Будівля готується до початку внутрішніх оздоблювальних робіт.

Ремонтно-реставраційні роботи будівлі на вул. Спиридонівській, 10 планується завершити у ІІ кварталі поточного року».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН