Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Співай! Хто з політиків і як розважає виборців?

Усе більше відомих людей йде із шоубізнесу в політику. Це змушує політиків зі стажем не відставати від моди і бути в тренді. 

Напередодні Нового року Рух ЧЕСНО вирішив простежити, хто з політиків і як використовує творчість для привернення уваги виборів і чи вдається представникам шоубізнесу поєднувати політичну діяльність зі своєю кар’єрою.

Перед новорічними святами Юлія Тимошенко заграла на барабанах. На її сторінці це відео жваво коментували й у ЗМІ з’явилися новини про новий образ експрем’єрки.

Це — відповідь технологів Тимошенко конкурентам, які часто під час агітаційних кампаній намагаються підкреслити вік очільниці партії “Батьківщина”.

Коли президентом став актор та комік Володимир Зеленський, який сам роками критикував президентів та їхні команди за недолугість, комунікація нардепів з виборцями дещо змінилася. Наприклад, нардеп Олександр Санченко презентував свій законопроєкт у двохвилинному ролику. У формі репу він проінформував молодь, що буде в новому законопроєкті. 

На Youtube-каналі “Слуг народу” ролик набрав понад 110 тисяч переглядів, але хвилю позитивних коментарів, як на сторінці у Тимошенко, нардепу Санченку зібрати не вдалося.

https://lh5.googleusercontent.com/ZK03EusVseuajLc6WEHP0fa18qBw5UbGi849azYXrbzDYbhWeWzhIS-bcp3iRsY8PnNWevI3RH5bcWyD8SH4gC9yvAEpkzgZmj4FwswhfU7qMqUqSy9Pln9wlzDRHcD4kMm3yDhZ 

“Радикал” Олег Ляшко на початку 2021 року в новорічній програмі заспівав колискову для сина: “Спи маленький козачок, повертайся на бочок”. Найрезонансніший кліп політика — “Не відступай”, який набрав понад 750 тисяч переглядів.

 

Для привернення уваги виборців політики уже давно демонстрували свої творчі здібності, але, звісно, не так масово. 

Одним із символів президента Леоніда Кучми стала гітара, на якій він грав “Два кольори мої, два кольори” та “Как много дєвушек хароших”.

Президент-утікач Віктор Янукович мав такий репертуар: від “Любимий город может спать спокойно” — до пісень про шахтарів. У його карколомній кар’єрі був навіть дует із покійним Кобзоном.

Гітара — це один із найулюбленіших інструментів політиків України. Приміром, чинний міський голова Києва Віталій Кличко десять років тому заграв на одній з телепрограм у Німеччині і йому підспівувала дружина. При цьому Кличко зазначив, що боксує він краще, ніж грає.

https://lh3.googleusercontent.com/ifllJO59XP6cDy45d-xmbXhGBcxtsc_tkY068ACzY7zfx1D0FlPu1v3Hgn9YZFc79A2jGAPUsnNYERio_BAH1-CZUEWC5r_DTfg6M40zEuwLPS446CZTNZBed_eite-CTYZszGud

На той час у Києві мером був Леонід Черновецький. І хто-хто, а він не відставав з креативом. Наприкінці 2008 року пообіцяв киянам, що з’явиться на телеканалах під час “блакитного вогника”. Обіцянки так і не дотримав, але заспівав “Рідна мати моя”, як подяку за вчасно сплачене комірне. Звісно, такий вчинок мера не залишився без уваги загальнонаціональних телеканалів.

 

Якщо одні політики застосовують музичні інструменти чи спів, щоб привернути увагу виборців, то інші на цьому ще й заробляють й використовують своє ім’я, аби потрапити в політику. Це — професійні музиканти або актори.

І тут перший, хто спадає на думку — президент Володимир Зеленський, якого обрали на хвилі популярності серіалу “Слуга народу”. Він так і назвав свою партію.

Шоумени мають значну перевагу над класичними політиками. Їм не треба думати, як на зустрічі з собою привести виборців — вони можуть заманювати людей концертною гречкою та й на зустріч з відомим актором чи співаком приходять більш охоче. Але не у всіх митців вдається поєднати політику й улюблену справу.

Не всі творчі люди витримують тривале перебування в політиці. Наприклад, соліст гурту “Океану Ельзи” Славко Вакарчук вже двічі вигравав вибори до Верховної Ради і двічі складав мандат, бо не міг поєднувати свою депутатську і творчу діяльність. Руслана Лижичко зрозуміла, що політика не для неї з першого разу і склала мандат після того, як стала народною депутаткою після Помаранчевої Революції.

А інші, якщо поєднують, то можуть робити це не досить якісно. Приміром, актор і “свободівець” Богдан Бенюк, який тривалий час був депутатом Київради, став одним із найзатятіших прогульників, оскільки був на репетиціях, коли засідала рада.

https://lh3.googleusercontent.com/2ru85rmfEaF_qdB9cWRcajVVTCwNIp0GCZP_HM_Ogaifkg931JcpDKIvLw1XKu02FVFgj06SbADKXtD17fxRkDLQYDWX-66jGpznI_7B1ngiZv1GKzLCh2EZ11_CSlWlJ1pKpBWw

Проте бували випадки, коли навіть відомі імена не гарантували перемогу на виборах. 

Під час парламентської кампанії 2019 року українці спостерігали за неймовірним комбо — всеукраїнським туром Михайла Поплавського та Олега Винника.

Тоді співак Поплавський очолив список аграріїв, а Винник його палко підтримував.

https://lh6.googleusercontent.com/BVkgphRnS-51teg_vJ3fkkvDRZY_sSa3UeqtxrWj-aw-Io2T8iQVJA1_CBGHLfRUPkrc6P49wDHdnqRem-McRqwYN7WDqaJODLdv8OSNTSu9JYfL9kw65YVuq_wSvJk4IMOHxRcA

Фінал цього туру міг стати сюжетом для ще одного твору Михайла Старицького “Не судилось”. Партія набрала 0,5% голосів.

Але траплялися випадки, коли співаки не просто стали нардепами, а йшли працювати у виконавчу владу. Наприклад, Оксана Білозір, яка є кумою Петра Порошенка, свого часу була міністеркою культури.

Є ті представники шоубізнесу, які побували у владі, а далі повернулися й почали заробляти з новим розмахом й у новій сфері. До таких політиків належить, без сумніву, ексдепутат Київради Дмитро Гордон, який теж вдався до співу. 

 

Це відео стало популярним у росіян, які замовляють йому нові пісні.

https://lh4.googleusercontent.com/jmdo2r5Nwri-fkWXYrt7PGi3ocTJGP0DVdX0zGAykWy1cWCFgOHTDtJCePlkgsCI6mZgpbKxwl3sdReckTiypJ0Bc8Wsxy_jymPH7iMq7iEVvaT4oKwrUbm0WKDXs50fU31X0XA1

Але тепер Гордон не лише співає. Після депутатства в Київраді він уже продає пташине молоко зі своїм зображенням і “шари Гордона” — новорічні кульки.

Рух ЧЕСНО у віртуальному Музеї агітації та політичного трешу напередодні Нового року відкрив виставку “Гороскоп для виборців. Коли збувалися пророцтва?”. Тут можна ознайомитися зі зразками агітаційної продукції, наприклад, з прикладами прихованої агітації у вигляді астрологічних прогнозів.

Рух ЧЕСНО просить підтримати нас у конкурсі Responsibility Award 2021 Фонду родини Богдана Гаврилишина і проголосувати за проєкт збереження Біличанського лісу.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН