Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині почали вакцинувати втретє

Вже понад 714 тисяч доз вакцин від COVID-19 використано на Херсонщині. З них 709 осіб щеплено третьою дозою – бустерною. Наразі її можна отримати у кожному із стаціонарних пунктів та центрів масової вакцинації, які працюють в області.

Бустерну дозу отримав сьогодні і головний державний санітарний лікар Херсонської області Юрій Ромаскевич. Він вакцинувався у поліклініці №1 лікарні імені Є.Є. Карабелеша.

Як розповіла експерт з інфекційних хвороб Ольга Демидюк, щеплення бустерною дозою вводиться, насамперед, для посилення імунітету. Для цієї дози рекомендовано використовувати м-РНК-вакцини – Moderna або Pfizer:

«Не варто плутати бустерну та додаткову дози вакцин. Бустерну дозу вводять, насамперед, для посилення її ефективності, а додаткову – для убезпечення хворих, яким дві дози можуть не дати належного захисту. Третю бустерну дозу запровадили для медичних працівників та працівників будинків інтернатного типу. ЇЇ оптимально проводити через півроку від отримання останньої дози вакцини. Додаткова доза вводиться у період від 28 днів до 3 місяців після другого щеплення від коронавірусу».

Хто може отримати додаткову дозу вакцини?

  • Люди з різними видами раку крові (лейкоз, лімфоми, мієломи, гематологічні злоякісні пухлини тощо)
  • Люди з ВІЛ-інфекцією
  • Люди після трансплантації органів, трансплантації стовбурових клітин
  • Люди з аутоімунними захворюваннями, які отримують імуносупресивну або імуномодулюючу терапію
  • Люди після хімієтерапії або променевої терапії
  • Люди, які отримували високі дози стероїдів з будь-якої причини за місяць до вакцинації

Додаткова доза вводиться тією ж вакциною, якою було введено дві попередні дози. Якщо ця вакцина відсутня, то можлива комбінація вакцин за затвердженими в Україні схемами.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН