Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні вперше провели унікальну операцію по видаленню тромбу з мозкових артерій

Лікарі опановують тромбекстракцію – прогресивну методику в лікуванні ішемічного інсульту.

Днями у лікарні ім.Є.Карабелеша була використана найсучасніша і найефективніша методика оперативного втручання – тромбекстракція. Ця операція в Херсонській області проводилася вперше.  

У 63-річної херсонки об 11:20 на вулиці ослабли ліві кінцівки. За її проханням сусідка викликала карету швидкої допомоги і з підозрою на гострий мозковий інсульт пацієнтку оперативно доставили до приймального відділення лікарні ім.Є.Карабелеша. Вже у медичному закладі пані Ольгу оглянула лікар-невропатолог і відразу направила на комп’ютерну томографію.

“Незволікаючи, ми розпочали тромболітичну терапію,- розповіла лікуючий лікар хворої – лікар-невропатолог міського інсультного центру Юлія Власійчук.- Оскільки регрес був незначним, провели КТ з контрастом, який і показав, що у хворої – тромбоз правої середньомозкової артерії. Відразу було прийняте рішення готувати операційну”.

Сучасні методи передбачають якнайшвидше відкриття артерії,- розповідає завідувач судинної хірургії Євгеній Гардубей. – Перший варіант – тромболітична терапія, яку можна провадити у дуже короткий час – максимум 3-4,5 години, другий – оперативне втручання, яке є досить ефективним і малотравмуючим для пацієнта. Перевага операції в тому, що вона може відбуватися у більш пізні строки – 6-8 а то й 12 годин. Для порятунку херсонки було застосовано два варіанти.  

Жінці поталанило. Якщо при надходженні до лікарні вона не могла поворухнити ні рукою, ні ногою, то вже на операційному столі їх функції були відновлені повністю.

На операції працювала бригада херсонських судинних хірургів – Гардубей Євгеній, завідувач відділення судинної хірургії,  Дениленко Олексій – судинний та ендоваскулярний хірург, колега з Одеси – Цегоєв Юрій, лікар-ендоваскулярний хірург, Юлія Власійчук, лікар-невропатолог МІЦ, Степаненко Павло, анестезіолог, Гожуловська Юлія, операційна сестра, Сирцова Ірина – анестезистка.

 Можна твердо сказати: проведена велика і хороша робота мультидисциплінарної команди!

Такі операції проводяться в кращих клініках світу і виконати тромбекстракцію  коштує дорого через дороговартісні розхідні матеріали. Пані Ользі медична допомога нічого не коштувала. Це сталося завдяки співпраці лікарні ім.Є.Карабелеша з Національною службою здоров’я України і підписаному «Пакету медичних послуг» на лікування гострих інсультів.

Як зазначає медичний директор з госпітальної роботи КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім.Є.Є.Карабелеша» Ганна Гостєва:

“Сучасне лікування ішемічного інсульта є проблемою надання невідкладної ангіохірургічної допомоги передусім. На сьогодні ми з гордістю можемо віднести себе не тільки до лікарень, що вже більше 10 років надають адекватну допомогу пацієнтам з мозковою катастрофою, а й до тих клінік, які мають можливість і бажання оперувати таких хворих сучасними ендоваскулярними методами”.

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН