Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині планують організувати створення та функціонування місцевої пожежної охорони та центрів безпеки громад

7 грудня у форматі відеоконференції відбулось засідання Колегії Херсонської облдержадміністрації. У порядку денному розглянуто чимало важливих питань. Про це повідомляє “Український Південь” з посиланням на сайт ДСНС. Про створення та функціонування пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої та добровільної пожежної охорони, в тому числі у складі центрів безпеки на території Херсонської області доповів начальник Головного управління ДСНС області Андрій Павленко. Він детально та конструктивно озвучив дану проблему, що сьогодні є однією з пріоритетних на рівні держави.

«Надзвичайно важливим завданням у процесі утворення пожежно-рятувальних підрозділів місцевої пожежної охорони є налагодження належного рівня взаємодії та співробітництва між відповідними органами місцевого самоврядування та територіальними підрозділами ДСНС України», – підкреслив у ході виступу Андрій Павленко.

Необхідно розуміти, що Згідно Кодексу цивільного захисту України, голова територіальної громади, з моменту обрання його на посаду, є начальником цивільного захисту громади, який перед законом та своїми виборцями відповідає за виконання всього комплексу заходів цивільного захисту на території громади, належний рівень безпеки життєдіяльності населення громади, в тому числі і за їх протипожежний захист. На теперішній час в області створено 28 пожежно-рятувальних підрозділів місцевої пожежної охорони. Саме сьогодні відкривається ще одна команда місцевої пожежної охорони на території Кочубеївської територіальної громади Бериславського району. А у Зеленопідській громаді Каховського району діє єдиний поки Центр безпеки, працівники якого своєчасно надають допомогу під час пожеж та інших надзвичайних подій мешканцям 8 населених пунктів. Це стало можливим завдяки співфінансуванню Зеленопідської сільської ради із залученням коштів з державного фонду регіонального розвитку. Проте викликає чимале занепокоєння те, що в області є чимало громад, де відсутні взагалі пожежно-рятувальні підрозділи, як державної так і  місцевої пожежної охорони.  

«Взаємодія професійних вогнеборців з добровольцями, спільне гарантування пожежної безпеки на місцях – саме за такими принципами можливо забезпечити протипожежний захист у населених пунктах Херсонщини. У наступному році  планується створення центрів безпеки за рахунок коштів з державного фонду регіонального розвитку у 8-ми громадах області. А за передовим досвідом  можна звертатись до керівництва Зеленопідської громади», – завершив свій виступ Андрій Павленко.

Голова облдержадміністрації Геннадій Лагута закликав органи місцевої влади долучитися до опрацювання питання щодо утворення пожежно-рятувальних підрозділів у своїх громадах.

До відома. Добровільна пожежна охорона або команда — це протипожежне громадське обʼєднання, засноване фізичними особами або юридичними особами приватного права, основною статутною метою якого є участь у проведенні заходів щодо запобігання виникненню пожеж, організації їх гасіння.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН