Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Міжобласні навчання рятувальників проходять на Херсонщині

«Слава України, Героям Слава!» – саме з таким лозунгом зустріли працівники державної лісової охорони Херсонщини та Миколаївщини й працівники ДСНС в Херсонській області голову Херсонської ОДА Сергія Козиря, його заступників та представників місцевого самоврядування 27 травня. Навчання проводитимуться також завтра.

Так почалися міжобласні пожежно-тактичні навчанн, які пройшли в Олешківському лісі. Такі заходи проводяться за дорученням голови Державного агентства лісових ресурсів України Юрія Болоховця.
В урочищі Нечаєво поблизу села лісівники й рятувальники розгорнули комплекси екстреного реагування, оперативні штаби, модулі медицини і зв’язку, житлові намети і мобільні зали нарад прямісінько серед лісу. Обидві області – учасники навчань створили повністю автономний майданчик, оснащений всім необхідним для керівництва операціями з ліквідації НС на місцях, аж до безпілотної авіації.
Голова обласної адміністрації Сергій Козир разом із начальником Херсонського ОУЛМГ Тетяною Касіч й очільником ДСНС в області Андрієм Павленко та іншими представниками оглянув пункт управління наметового містечка, які залучаються в екстрених ситуаціях силами і засобами, а також побував на майданчиках інших суб’єктів ДСНС.
У своїй промові очільник області зазначив:
«Я дуже радий, що це дуже важливе, потрібний захід проходить на території Херсонської області. Навчання дозволять узагальнити позитивний досвід Півдня – це ще більше посилить можливості щодо боротьби з пожежами в лісі. Впевнений що максимальна концентрація і максимальна обізнаність дій – це запорука успіху яку ми, як професіонали, повинні відточувати і знати. Хочу висловити подяку всім , хто присутній сьогодні та тим, хто стоїть на варті лісових пожеж».
За словами начальниці Херсонського ОУЛМГ, місце для проведення комплексного тренування було обрано не випадково. Херсонська область є лідером за кількістю лісових пожеж в України. 95% загорянь – наслідок недобросовісного відношення місцевих жителів. Херсонщина є вкрай складним кліматичним регіоном і, відповідно, рельєфним. Техніка яка є на оснащенні в херсонських лісівників – 40 одиниць техніки на 172 тисячі га. На допомогу ми завжди залучаємо сили ДСНС й відтепер залучатиме представників ОТГ», – пояснила Тетяна Касіч.
Навчання дозволяють визначити ступінь готовності сил і засобів, призначених для гасіння лісових пожеж, перевірити дії пожежно-диспетчерських служб при отриманні інформації про виникнення пожежі в лісовому масиві, відпрацювати міжобласна взаємодія лісопожежних служб.
Тренування пройшло в два етапи. На першому етапі відпрацьовані питання взаємодії спеціалізованих служб на всіх рівнях в разі виникнення лісової пожежі. За сценарієм навчань станом на 04.40 год. 27 травня 2021 року площа пожежі становила більше 5 Га. Для гасіння пожежі залучені усі сили та засоби ДП «Олешківське ЛМГ», ДП «В.Копанівське ЛМГ» та ДП «Голопристанське ЛМГ». Директором ДП «Олешківське ЛМГ» – керівником гасіння лісової пожежі прийнято рішення на залучення додаткових сил та засобів підрозділів ГУ ДСНС України у Херсонській області. 27 травня 2021 року о 04.50 год. до ОДС ГУ ДСНС України в області від диспетчера Херсонського обласного управління лісового господарства надійшло повідомлення про лісову пожежу, яка виникла в 9 кварталі Олешківського лісництва ДП «Олешківське ЛМГ».
В ході другого етапу в польових умовах відпрацьовані дії щодо запобігання переходу вогню на населений пункт і суміжні території. З моменту отримання повідомлення до місця виникнення лісової пожежі направлено три відділення на автоцистернах 21-ДПРЧ (м. Олешки), відділення 8-ДПРЧ (м. Гола Пристань), відділення 19-ДПРЧ (м. Скадовськ), два відділення 10-ДПРЧ (Дніпровський р-н, м. Херсон). Спостерігалася рухлива верхова пожежа при сильному поривчастому вітрі. Вогонь розповсюджувався кронами дерев стрибкоподібно і часто значно випереджав фронт низової пожежі. Площа пожежі становила понад 35 га.

Начальник ДСНС Андрій Павленко зазначив, що в практичній частині навчань було задіяно 25 одиниць техніки, 140 осіб особового складу ДСНС, 80 представників державної лісової охорони, 5 пожежних автомобілів, 2 лісопожежних модулів АПЛ-5, 2 трактори та 1 черговий автомобіль та 23 представників сили Нацгвардії, Нацполіції, Червоного Хреста, Держекоінспекції, Нацпарків та ОТГ. Сьогодні навчання пройшли на високому рівні. Завтра буде проведено другий день навчань.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН