Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Миколаївський забудовник сплатить штраф за порушення робочого процесу та травмування працівника

П’ятий апеляційний адміністративний суд підтримав правову позицію Управління Держпраці у Миколаївській області. Миколаївський забудовник сплатить штраф за порушення порядку допуску до роботи працівника, з яким стався нещасний випадок.

У липні 2017 року на будівельному майданчику у м.Миколаєві стався нещасний випадок: зварювальник отримав тяжку травму голови у результаті падіння предмета з висоти. Між суб’єктом господарювання та працівником  був укладений цивільно-правовий договір, відповідно, громадянин Н. не мав будь-яких прав, передбачених Кодексом законів про працю України, у тому числі на  отримання  допомоги у разі настання тимчасової непрацездатності внаслідок нещасного випадку.   

Для визнання факту укладання трудового договору  громадянин Н. звернувся до суду. Рішенням Заводського районного суду м. Миколаєва, залишеним без змін постановою Миколаївського апеляційного суду та постановою Верховного Суду, було задоволено позов  до суб’єкта господарювання, за участю третьої особи – Управління Держпраці в Миколаївській області та, зокрема, встановлено факт укладення трудового договору між фізичною особою та будівельною організацією з травня 2016 року на посаді зварювальника. 

Рішення суду про оформлення трудових відносин з працівником, який виконував роботу без укладання трудового договору, стало підставою для накладання уповноваженою особою Управління Держпраці у Миколаївській області на суб’єкта господарювання штрафної санкцій за порушення  законодавства про працю. Оскарження постанови про накладання штрафної санкції стала приводом для нової судової справи. Остаточний підсумок у справі зробив П’ятий апеляційний адміністративний  суд. Зокрема апеляційний суд зазначив, що визнає правову позицію Управління Держпраці. Отже, Миколаївський забудовник сплатить штраф за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору  у розмірі 50 000 грн.

Позиція суду щодо порядку допуску працівника до роботи змоделює ставлення роботодавця до  забезпечення дотримання вимог законодавства про працю.

Трудові права, втрачені у зв’язку з не належним ставленням до вимог законодавства про працю, було складно поновити, але вони варті того, щоб за них боротися.  

До слова, Управлінням Держпраці у Миколаївській області було проведене спеціальне розслідування нещасного випадку, що стався у липні 2017 року з громадянином Н. Комісією зі спеціального розслідування нещасний випадок, що стався зі зварювальником, визнано пов’язаним з виробництвом. Як наслідок, громадянин Н. отримав права на компенсацію витрат на ліки у зв’язку з каліцтвом,  заробіток, втрачений внаслідок втрати (обмеження) працездатності.

Пресслужба Управління Держпраці у Миколаївській області

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН