Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні святкують Хануку (відео)

Херсонці святкують Хануку Херсон – місто багатонаціональне і толерантне, тож Ханука стала об’єднуючим святом для багатьох. У неділю, 5 грудня запалюють вже 8 свічку.

Протягом тижня херсонці бачили, як запалюють свічки в ТРЦ “Фабрика”. Ханука — єврейське свято чуда, свято перемоги у війні між святістю і нечистотою. Тож свічки за традицією запалюють протягом 8 днів, щодня додаючи по одній. Херсонський рабин Йосиф Вольф розповів:

“Свічки запалюють протягом 8 днів уже тисячу років. Щороку ми святкуємо Хануку. Ми запалили вже третю свічку. Будь-яка хороша річ, яку починаємо, повинна рухатися вперед. Часто це буває складно. Якось один хасид сказав, що життя людини як у велосипедиста — коли йому складно, значить він підіймається вгору, якщо він зупиниться, то просто впаде, а якщо йому дуже легко, то він спускається вниз”.

Учні Школи Хабад у Херсоні долучились до святкування, розповідаючи про історію свята Ханука, що має давні традиції та звичаї. А відвідувачі торговельно-розважального комплексу «Фабрика» з задоволенням зупинялися, аби доєднатися до цього заходу протягом тижня, пізнати нове про свято Ханука.

Директор Школи гуманітарної праці Артем Кияновський, який взяв участь у запаленні однієї зі свічок прокоментував інформаційному виданню “Український Південь”:

«В наш непростий час дуже важливо, щоб у нашому домі, в Херсоні та Україні загалом був мир. Таке прекрасне тисячолітнє свято як Ханука приносить мир і спокій в наші серця. А мені дуже приємно, що завдяки рабину Йосифу Вольфу відроджене життя спільноти в Херсоні. Приємно бачити ханукальні свічки. Єврейська спільнота міста Херсон у 1998 році вперше в Україні відновила святкування. Сьогодні їх, напевно, десятки тисяч по всьому світу. Мені дуже хотілося б, щоб у нашому місті всі конфесії, всі люди могли відчувати себе щасливими і захищеними, щоб всім, незалежно від віри, ханукальне світло несло радість, мир і добро та змушував нас замислитись над вічним, над милосердям і про те, що люди завжди повинні залишатися людьми».

«Завершення свята проходить в неділю, гала-концерт у парку Тараса Шевченка запланований 16:30. На херсонців чекає також яскравий фейєрверк та свято для всього міста», — зазначив рабин Йосиф Вольф.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН