Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Стабільне теплопостачання та прийнятні тарифи: досвід херсонських ОСББ

Кожного року початок опалювального сезону українці очікують затамувавши подих: чи почнеться вчасно, чи готові теплопостачальні підприємства, чи витримають мережі й, нарешті, чи будуть готові самі будинки? І чому при заявленій стовідсотковій готовності теплопостачальних підприємств та котелень, опалювальний сезон рік за роком зривається? Такі основні питання, з якими зіштовхуються і які задають українці від сходу країни до заходу, від півночі до півдня. Цього року ми знову стали заручниками цін на газ й стану тепломереж. Херсон не виняток: ціни на газ однакові по всій країні, так само як і мережі – побудовані в основному ще півстоліття тому.  

Херсонський міський голова Ігор Колихаєв вважає, що вихід є, і це не теоретичний вихід, а цілком реальний, адже підтверджений багаторічною практикою – перехід багатоквартирних будинків з центрального опалення на автономне та участь у програмах з енергоефективності.

«Херсонці не мають бути заручниками проблем, що не вирішуються на державному й місцевому рівні роками. Централізоване опалення – з цього переліку. Якщо мешканці бажають відмовитися від послуг центрального опалення, ми маємо задовольнити їхню потребу в цьому. Дати альтернативу – наша задача. Створити умови – наша робота. Наполягаю: влада існує для того, аби вирішувати проблеми людей, а не для того, щоб їх, навпаки, створювати», – категорично зазначає очільник Херсона.

5 листопада міська рада винесла на розгляд сесії Програму реорганізації системи теплопостачання та застосування альтернативних засобів опалення в місті Херсоні на 2022-2026 роки. Переважна більшість голосів програму підтримала. Відтак, завдяки програмі співфінансування, власники квартир можуть отримати компенсацію за виконання капітальних ремонтів внутрішньобудинкових мереж опалення та водопостачання, покрівель будинків, ліфтового обладнання. Рішення брати участь чи ні вирішується на загальних зборах мешканців багатоквартирних будинків. 

Програма нова, тільки починає діяти, тож з результатами її впровадження ознайомимо згодом. Зараз пропонуємо дізнатися про досвід декількох будинків, які йшли різними шляхами, але мають приблизно однаковий результат – стабільне теплопостачання та прийнятні тарифи за опалення.

Енергоефективна модернізація будинку.

До будинку по вул. Івана Богуна, 72 ми приїхали того дня, коли у квартирах мешканців встановлювали розподілювачі тепла. Це прилади, що встановлюються на батарею опалення в кожній кімнаті квартири, за допомогою показань яких можна дізнатися, скільки конкретна квартира спожила тепла.

Такі прилади в ОСББ «Електрон, 72» встановлюють в рамках програми енергоефективності «Енергодім». Програмою також передбачено проведення енергоаудиту, проєктних робіт, модернізацію індивідуального теплового пункту (ІТП), встановлення балансувальних клапанів, які підтримуватимуть у кожному трубопроводі зворотний тиск, нового електронного лічильника та поквартирних розподілювачів тепла.

Як пояснює голова ОСББ Станіслав Баленко, вже 6 років ОСББ працює з «теплими кредитами», зараз приєдналися до проєкту «Енергодім»:

«До початку опалювального сезону ми встановили у квартирах на батареях опалення терморегулятори з термодатчиками та регулюючі клапани, які дають можливість мешканцям квартир самим регулювати бажану температуру в приміщенні. Днями прийшло обладнання й сьогодні почався монтаж розподілювачів».

Сума кредиту – 2млн 534 тис грн, 40% з яких компенсує Фонд енергоефективності, 10% – міський бюджет, 50% – мешканці будинку. Щоб для мешканців виділення додаткових коштів не було болючим, на 50 коп. підняли тариф, тепер вони сплачують 4,50 грн/м2 площі.

Свого часу кожен охочий взяти участь у програмі зробив внесок, тож завдяки спільним зусиллям вже почали сплачувати відсотки й тіло кредиту: внесок з 1-кімнатної кварти становив 3,3 тис. грн, двокімнатної – 6,4 тис. грн, трикімнатної – 7,2 тис. грн. Наразі мешканці виплатили 1 млн грн.

Стосовно тарифів, у цьому ОСББ вони щадні: минулого року мешканці будинку сплачували від 20 до 23 грн/м2 у морозні дні в той час, як будинки, що не мали лічильника, сплачували до 60 грн/м2. Голова ОСББ впевнений – теперішнього року завдяки проведеним заходам з енергоефективності вони будуть ще меншими.

З 1 грудня налагоджуватимуть нову систему – на будинку будуть встановлювати концентратори й роутери, що передаватимуть показники кожної квартири на сервер «Теплотехніки», а звідти вже до КП «Херсонтеплоенерго», яке забезпечує будинок теплопостачанням.

У будинку залежна схема теплопостачання, тож модернізацію системи опалення почали з індивідуального теплового пункту: прибрали елеваторні вузли й встановили балансувальні клапани. Теплопункт працює з підмішуванням води зі зворотного трубопроводу й регулюється частотним перетворювачем обертів помп. Циркуляція поліпшує якість прокачуваної води через систему опалення будинку й за рахунок балансувальних клапанів дає приблизно однакову температуру теплоносія.

«Погодозалежний датчик автоматично регулює температуру подачі теплоносія в залежності від погодних умов. Тільки це одне дає можливість мешканцям будинку сплачувати менше за послуги з опалення, встановлені ж у квартирах на батареях опалення регулятори дозволяють мешканцям квартир самим вирішувати, по-перше,  яка температура помешкання їм потрібна (градація від 16 до 26 градусів), й по-друге, від того ще більше заощаджувати», – пояснює Станіслав Баленко.

На лінії тепломережі будинок останній, тож раніше не вистачало перепаду тиску для правильної циркуляції теплоносія по стояках. У деяких був недогрів. Після встановлення циркулюючих помп, які до зворотного трубопроводу подають більше тиску води, циркуляція відновлюється. Це запобігає заповітряності системи, що допомагає отримувати більш якісне опалення.

«Коли ми приходили до будинку два роки тому, мешканці скаржилися на неякісне теплопостачання й на недогрів квартир. Випускання повітря на даху у ручному режимі на якийсь недовгий час ситуацію виправляло, але не усувало її причину, тому що на зворотному трубопроводі не вистачало тиску. Зараз скарг від мешканців немає, ще й додається економія, тому що на кожному приладі є власний регулятор», – пояснює завідувачка відділу з питань життєдіяльності району Корабельної районної ради Надiя Пашкова.

Голова ОСББ демонструє роботу циркуляційної помпи № 2:

«Прилад регулює температуру теплопункту в залежності від температури повітря на вулиці. Це функція клапана – він підмішує холодну воду зі зворотного трубопроводу й теплоносій циркулює по всьому будинку. Сьогодні на вулиці температура повітря 14 градусів, клапан прикривається й температура у будинок подається більш низька. Наприклад, зараз датчик показує температуру подачі теплоносія 41 градус, вихід зі зворотного трубопроводу 34 градуси, квартира прийме теплоносій у 23 градуси».

Сам теплопункт зачинили в купе, термоізолювали мережі. У теплому напівпідвальному приміщенні займаються спортом діти.

Наступний крок з енергомодернізацію будинку стосувався місць загального користування: утеплили під’їзди, встановили батареї опалення, металопластикові двері, які не випускають тепло у тамбур, зовні він захищений від тепловтрат металевими дверима, тож у під’їзді досить тепло. У дев’ятиповерхівці 216 квартир, участь у програмі «Теплі кредити» брали 100% мешканців, розуміючи важливість утеплення під’їздів, адже від цього напряму залежало тепло у квартирах. Крім того, вбачали сприятливі для себе умови фінансування.

Коли постало питання модернізації квартир – до нового проєкту долучилися 70% мешканців, як каже голова ОСББ, ті, хто запізно висловив бажання взяти участь у програмі, сплачуватимуть вже 100% вартості.

Ми спілкувалися з мешканцями. 72-річна Надія Сергіївна сплатила 10,6 тис. грн за заміну чавунних батарей опалення на біметалеві, вставлення терморегуляторів та розподілювачів тепла. Повна сума такого комплекту – 21,2 тис. грн. Каже, отримана знижка надзвичайно приємна, а взагалі потрібно йти в ногу з часом й бути розумно заощадливими:

«Всі кроки голови нашого ОСББ підтримую. Не тому, що мене запевнили в економії – у мене технічна освіта, тож я можу розібратися й розумітися на механізмах і програми й енергоощадження. У цьому будинку проживаю з перших років, як його побудували, це був 1975 рік. Термомодернізацією будинку зайнялися у 2015 році, як бачите, мені є з чим порівняти. Перші кредити – «теплі», ми у фінансовому плані майже не відчували, адже ніяких додаткових коштів не вкладали, все було враховане у квартплату. Останній кредит у програмі «Теплий дім» потребував нашої участі – 50% від загальної суми. Але воно варте того!».

На запитання, чому не всі мешканці будинку долучилися до програми, відповіла:

«Взагалі, більшість підтримує. А невелика частина людей просто не розуміє, що відбувається у будинку. Хоча, якщо порівняти з багатьма іншими багатоповерхівками – різниця разюча! Питання ж не лише у зменшенні витрат, а й у загальному стані самого будинку. Просто потрібно цікавитися такими речами, трохи оглядатися навколо й не бути байдужим. Наприклад, ми вирішили зробити ремонт у під’їзді, зібрали кошти на оплату роботи, а ОСББ виділило нам гроші на будівельні матеріали».

Окрім енергоефективної модернізації цього року мешканці власним коштом відремонтували ліфтове обладнання, водночас подали документи для участі у міській програмі житлового господарства для компенсації вартості робіт у співвідношенні 60/40, титульні списки вже сформовані, до кінця року люди отримають 60% вкладених у ремонт ліфтового обладнання коштів.

Також «Електрон, 72» чи не єдиний будинок у місті, де збереглася система сміттєпроводу. При чому, ніяких неприємних запахів у під’їзді не відчувається, адже сміття одразу потрапляє до контейнера, поруч стоїть черговий й у випадку потреби легко замінюється.

«Заходиш у під’їзд і відчуваєш себе  вдома. Отакий голова!», – підіймаючи великого пальця догори каже інший мешканець будинку.

У наступній квартирі, до якої ми завітали, бабуся доглядала за трирічним онуком. Поки на батареї встановлювали розподілювач тепла, господиня запитувала, як користуватися «всіма цими приладами». Голова ОСББ відповів – за бажанням:

«Дивіться самі, як вам буде комфортно. Зараз достатньо трійки, при сильних морозах встановите п’ятірку. З часом зрозумієте, як для вас краще!», – охоче пояснив Станіслав Баленко.

Жінка каже, що до всіх пропозицій голови ОСББ, які стосуються будинку, її родина долучається з розумінням – потрібно економити гроші й тепло:

«Енергоносії надзвичайно дорогі і якщо ти хочеш економити, маєш спочатку вкластися. І зрештою, це зручно – регулювати температуру в кожній кімнаті квартири за власним бажанням», – каже Людмила Вічуховська.

Окрім зацікавленості в енергоефективності будинку, мешканці дбають і про зовнішній вигляд території. Навколо будинку вкладена тротуарна плитка, жолоб для стікання води й робоча зливова каналізація. Що все працює мали можливість впевнитися особисто, адже в день, коли ми навідалися до ОСББ, була справжнісінька злива.

Дахові котельні.

Будинок по провулку Смоленському, 61-а (ОСББ Добробут, 1) побудували у 2005 році вже з даховою індивідуальною газовою котельнею, яка забезпечує теплопостачанням декілька будинків. До котельні підведений газ, встановлені котли МН 120, які забезпечені функцією регулювання температури опалення в залежності від погодних умов.

Горизонтальна система опалення дає можливість квартирі бути фактично автономною – її можна відключити чи підключити у будь-який момент. Також на батареях опалення в квартирах вставленні автоматичні або механічні терморегулятори, тож мешканці можуть самостійно регулювати температуру у кімнатах.  До кожної квартири під підлогою підведений трубопровід з теплоносієм, відтак між першим й останнім поверхом немає тепловтрат. Основний трубопровід прокладений у місцях загального користування й віяловим методом відходить до квартир.

Потужність котельні – 480 кВт, забезпечує теплоносієм 6560 м2 площі – це 98 квартир. Тариф на опалення складається зі споживання газу, електроенергії, обслуговування котельні, за потреби заміни устаткування. За словами голови правління ОСББ Юрія Кузьміна, будинок жодного опалювального сезону ще не виходив за межі 25 грн/м2:

«Всі квартири отримують тепло в рівних умовах. У нас виходить дуже економне опалення, на цей сезон прогнозую не більше 25 грн/м2. Навіть за умови 20-градусного морозу потужностей котельні вистачить для забезпечення комфортного теплопостачання в квартири мешканців будинку», – зауважує Юрій Кузьмін.

Правління ОСББ в жовтні цього року уклало договір з НАК «Нафтогаз України», тож будинок отримує блакитне паливо за ціною 7,56 грн/м3, як теплопостачальне підприємство. Обслуговує котельню ПП «Теплотехсервіс», яке має ліцензію на обслуговування. Голова ОСББ сам пройшов навчання й отримав доступ до котельні, каже – заради контролю.

Ще один будинок з даховою котельнею, але іншими умовами її роботи, знаходиться на шосе В’ячеслава Чорновола, 17 (ОСББ «Східний 17»). Будинок побудований у 1986 році, опалення отримував від заводу безалкогольних напоїв. У 2000 році завод став банкрутом й теплопостачанням більше не забезпечував.

Будинок залишився сам на сам з цією проблемою й три роки не отримував теплопостачання взагалі. Згодом за умови співфінансування державного та міського бюджетів на даху побудували власну котельню, її вартість становила 1,2 млн грн. Котельня забезпечує теплопостачанням 5 під’їздів будинку, а це 174 квартири, обслуговує її ПП «Теплотехніка», газопостачанням забезпечує КП «Херсонтеплоенерго». Також мешканці зібрали кошти й встановили індивідуальний тепловий лічильник.

Голова ОСББ зауважує, що котельня працює не на повну потужність: з п’яти модулів, в яких встановлені по 5 котлів, працює зазвичай 2 модулі, це 6-7 котлів. За умови сильних морозів підключають до роботи третій модуль. Температура теплоносія регулюється з огляду на погоду.

«Відповідно до режимної карти обслуговуючий персонал підприємства запускає котельню в роботу. Ми отримуємо тепло вчасно й до кінця опалювального сезону маємо стабільне теплопостачання. Температурний режим регулює слюсар відповідно до погодних умов. Наприклад, сьогодні на вулиці 11-12 градусів, температура подачі теплоносія – 48 градусів. В квартирах мешканців буде не менше 23», – пояснює голова ОСББ Юрій Ляховський. Мешканці будинку кажуть – теплопостачанням задоволені:

«Ми тепло отримуємо вчасно. І тепло якісне. Минулого сезону у найхолодніший період вище 29 грн/м2 опалювальної площі вартість не підіймалася. Середня вартість – 16-17 грн/м2», – зазначає Людмила Кравченко.

Якщо ви замислюєтеся над тим, щоб відмовитися від централізованого опалення й встановити автономне – наступна публікація допоможе зрозуміти кроки й надасть алгоритм дій.

Порадитися стосовно модернізації вашого будинку можна за допомогою фахівців Департаменту міського господарства Херсонської міської ради: м. Херсон, вул. Ярослава Мудрого, 45, каб. 203, 204, телефон для довідок: 26 67 98.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН