Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Покрівля для 300-літньої церкви Покрови, біля стін якої домовлялися Іван Мазепа та Карл ХІІ

Ініціатива «Врятувати храм Івана Мазепи» розпочинає збір грошей для влаштування покрівлі Покровської церкви 1708-1710 рр. у с. Дігтярівка на Чернігівщині. Храм є визначною пам’яткою доби Гетьманщини, збудований коштом гетьмана Івана Мазепи. Покровську церкву називають свідком об’єднання сил гетьмана Мазепи та шведського короля Карла ХІІ у жовтні 1708 р.

Першим етапом стане покриття металевим дахом куполу відреставрованої частини храму. У 2011-2013 рр. зусиллями благодійників вдалось відреставрувати південний приділ церкви, проте тимчасовий дах протікає та руйнує стіни.  

«Роботи полягатимуть у покритті маківки фальцьованим металевим дахом площею 45 м2. Це буде лежачий фальц із гладенькою поверхнею, дах буде повторювати той, який ми бачимо на архівних світлинах», – розповів архітектор-реставратор храму Сергій Юрченко.

На першому етапі порятунку храму ініціатива збирає 140 000 гривень на роботи та матеріали з перекриття даху маківки. Збір реалізує партнер ініціативи БФ «Спадшина.УА».

Вважається, що неподалік церкви було укладено військово-політичний договір між гетьманом Мазепою та шведським королем Карлом ХІІ. Ініціатор кампанії зі збору коштів Юрій Бруєнко зазначає, що ще в 1999 році храм було включено  у програму уряду з відтворення видатних пам’яток історії та культури нарівні з палацом Розумовського у Батурині.

«Проєкт із порятунку церкви в Дігтярівці може легко стати національним, адже символізує нашу державність, за яку змагався Іван Мазепа, наважившись на спротив Московському царству. Скільки було хвиль реставрації і всі чомусь ламалися. Дай Боже, може, наша підніметься», – розповів Юрій Бруєнко, співорганізатор успішного перенесення і реставрації дерев’яної церкви XVIII ст. з с. Городище на Чернігівщині до скансену в с. Пирогів під Києвом.

Церква у Дігтярівці до руйнації у 60-80-х рр. мала п’ять куполів, з яких центральний значно вивищувався і контрастував із нижчими боковими – храм було видно за десятки кілометрів. Будівничі передбачили систему опалення, у стіни вмурували глечики-голосники для покращення акустики. Архітектор Сергій Юрченко також звертає увагу на непересічний декор.

«Хоча за об’ємною композицією храм належить до поширеного на півночі України типу, декоративне оздоблення церкви можна вважати раннім прикладом палладіанства», каже фахівець.

Координатор проєкту Богдан Ворон зазначає, що кампанія з порятунку храму об’єднує фахівців, які мають досвід реалізації проєктів із реставрації об’єктів культурної спадщини, а також має реалістичні цілі.

«Якщо ця невеличка сума для вирішення нагальної проблеми величного храму буде зібрана, це відкриє шлях до більш амбітних реставраційних задумів. Участь громадськості має мотивувати долучитися уряд і духовенство, які неодноразово виражали готовність до відродження церкви», — розповів Богдан Ворон.

Додамо, що Іван Мазепа фундував будівництво не менше 12 нових церков і реставрацію 20 старовинних, зокрема Софії Київської та Михайлівського Золотоверхого собору. Храм у Дігтярівці став однією з його останніх інвестицій у сакральну архітектуру.

Реквізити для допомоги:

Отримувач:

Благодійна організація Благодійний фонд «Спадщина.УА»

ЄДРПОУ 42206768

АТ КБ “ПРИВАТБАНК”, МФО 305299

Призначення: благодійний внесок

Розрахунковий рахунок

UA433052990000026008001010771

Картковий рахунок 

4246001066093125

 

Сторінка проєкту в FBhttps://www.facebook.com/IvanMazepaChurch/

Сторінка проєкту на сайті: https://heritage-fund.com.ua/khram-ivana-mazepy/

Контактні особи: Богдан Ворон (093) 929 53 87, Юрій Бруєнко  (097) 950 22 48

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН