Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Новоборисівська громада, що на Одещині, затвердила стратегію розвитку

Після дев’яти місяців напруженої роботи Новоборисівська територіальна громада затвердила стратегію розвитку на 2022-2027 роки.

Як повідомила керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Одеській області Юлія Молодожен, у 2021 році Програма U-LEAD надавала експертну підтримку у розробці стратегії двом громадам Одещини – Новоборисівській та Ренійській.

– Думаю, що це був справжній виклик для громад. По-перше, тому, що розробка стратегічного документу передбачає дуже великий обсяг роботи, а в умовах протидії епідемії та боротьби з її наслідками – це, взагалі, подвиг. Дуже рада, що громади розуміють важливість стратегічного розвитку і працюють в цьому напрямку, – зазначила Юлія Молодожен. 

У громаді розповіли, що питання розробки стратегії розвитку стало пріоритетним з перших днів створення. Тому, як тільки з’явилася можливість, громада взяла участь у конкурсі Програми «U-LEAD з Європою» на отримання експертної підтримки у розробці стратегії розвитку. І перемогла.

– Інтерес до майбутнього є головним стимулом до стратегічного планування. Для того, щоб відбувалися позитивні зміни в громаді, потрібна щоденна кропітка системна робота. Наша стратегія написана разом з експертами Програми «U-LEAD з Європою» та за участі представників всіх населених пунктів громади, молоді, депутатів, представників бізнесу та громадських активістів. Стратегія розвитку громади є живим документом, завдяки якому громада зможе раціонально організувати свою діяльність та стратегічно розподіляти обмежені ресурси, об’єктивно оцінити ресурсний потенціал території та сформувати її інвестиційну привабливість, – зазначила голова Новоборисівської територіальної громади Інна Татарли.

За словами керуючої справами – секретаря виконкому Новоборисівської сільської ради Тетяни Шепелюк,  без розуміння цілей та стратегічного плану громаді працювати дійсно складно.

– Сьогодні стратегічний документ став «перепусткою» до участі у багатьох конкурсах та проєктах, не говоримо вже залучення інвестицій. Прийшовши на посаду, я вирішила написати проєкт на один з конкурсів. Але однією із обов’язкових умов участі була наявність стратегії. І це стало справжнім поштовхом для подальших кроків нашої громади, – розповіла Тетяна Шепелюк.

Стратегію писали всієї громадою. До робочої групи увійшли старости, місцеві депутати та молодь, особливо активною була президент Новоборисівської школи Юлія Дацьо. Вона була однією з наймолодших учасниць робочої групи і під час стратегування відстоювала думки та інтереси молоді.

– Для мене та моїх однолітків важливо, щоб наша громада була дружньою до молоді. Разом із друзями ми обговорювали проєкти та ідеї, які хочемо реалізувати. Нам хочеться щоб була можливість вчитися і розвиватися, займатися спортом та проводити час з користю, – розповіла Юлія Дацьо.

На найближчі три роки в стратегії запланували 51 проєкт загальною вартістю понад 36 мільйонів гривень. Важливими серед них є ремонт доріг між населеними пунктами громади, програма залучення молодих спеціалістів і  забезпечення їх житлом, програма розвитку і підтримки малого бізнесу, створення Центру інформаційно-консультаційної підтримки підприємництва.

Новоборисівська громада дбає про чисте довкілля та створення безпечного простору для мешканців.  Тому будуть запроваджувати роздільний збір сміття та проводити інформаційні кампанії для підвищення екологічної свідомості населення.

Не залишилися без уваги проєкти культурної та спортивної сфери. У громаді планують створити публічну бібліотеку та Wi-Fi-зону, забезпечити сільські будинки культури обладнанням для перегляду кінофільмів, футбольних матчів тощо, побудувати футбольне міні-поле тощо.

Нагадаємо, що під час стратегічних сесій робоча група разом із експертами сформулювала стратегічне бачення, яке звучить так: «Новоборисівська територіальна громада у 2027 році – економічно і культурно розвинена територія у північно-західній частині Одеської області. Громада активного малого та середнього бізнесу, де є можливість реалізуватись підприємливим мешканцям, можливість впровадження інновацій, успішно працюють сільськогосподарські кооперативи. Це територія високої якості життя, жителі якої забезпечені сучасними медичними послугами та високою якістю освіти. Це – громада, яка дбає про майбутні покоління».

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН