Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні святкують Хануку (фото)

Ханука — єврейське свято чуда, свято перемоги у війні між святістю і нечистотою. У Херсоні запалили ще одну свічку. Їх запалюють протягом 8 днів, щодня додаючи по одній.

Херсонський рабин Йосеф Вольф розповів:

«Свічки запалюють протягом 8 днів уже тисячу років. Щороку ми святкуємо Хануку. Ми запалили вже третю свічку. Будь-яка хороша річ, яку починаємо, повинна рухатися вперед. Часто це буває складно. Якось один хасид сказав, що життя людини як у велосипедиста — коли йому складно, значить він підіймається вгору, якщо він зупиниться, то просто впаде, а якщо йому дуже легко, то він спускається вниз. Ми не шукаємо легких шляхів, але з допомогою Бога перемога завжди буде за нами. Артема Олександровича Кияновського ми запросили як друга нашої спільноти, який завжди знаходиться поряд. Нам дуже приємно, що він долучився до нашого свята, бо він вже багато років показує свою вірну дружбу і підтримку», — зазначив рабин Йосеф Вольф.

Учні Школи Хабад у Херсоні розповіли про історію свята Ханука, що має давні традиції та звичаї. Херсон – багатонаціональне і толерантне місто, тож відвідувачі торговельно-розважального комплексу «Фабрика» з задоволенням зупинялися, аби доєднатися до цього заходу, пізнати нове про свято Ханука.

Директор Школи гуманітарної праці Артем Кияновський прокоментував:

«В наш непростий час дуже важливо, щоб у нашому домі, в Херсоні та Україні загалом був мир. Таке прекрасне тисячолітнє свято як Ханука приносить мир і спокій в наші серця. А мені дуже приємно, що завдяки рабину Йосифу Вольфу відроджене життя спільноти в Херсоні. Приємно бачити ханукальні свічки. Єврейська спільнота міста Херсон у 1998 році вперше в Україні відновила святкування. Сьогодні їх, напевно, десятки тисяч по всьому світу. Мені дуже хотілося б, щоб у нашому місті всі конфесії, всі люди могли відчувати себе щасливими і захищеними, щоб всім, незалежно від віри, ханукальне світло несло радість, мир і добро та змушував нас замислитись над вічним, над милосердям і про те, що люди завжди повинні залишатися людьми».

Свято Хануки триватиме протягом тижня, оосбливо йому радіє дітвора.

«Завершення свята відбудеться в неділю. Гала-концерт пройде у парку Тараса Шевченка в 16:30. Буде яскравий фейєрверк та свято для всього міста Ми традиційно в це свято їмо пончики. Тож діти особливо полюблять це свято. Ми даруємо їм подарунки на Хануку, аби вони зберігали і продовжували цю традицію», — зазначив рабин Йосеф Вольф.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН