Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У ХДУ розпочнуть процедуру експертиз Концепції розвитку Херсонського академічного ліцею ім. О. Мішукова

Насиченим видалося вчорашнє засідання Вченої ради Херсонського державного університету, — про це повідомив ректор вишу Олександр Співаковський у соцмережі.

«На початку засідання разом із головою Вченої ради Володимиром Олексенком вручили грамоти та подяки з нагоди дня народження співробітникам та викладачам освітнього закладу. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять заступниці міністра освіти і науки України та колишньої директорки департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації Любомири Мандзій.

У своєму вітальному слові наголосив на необхідності розпочати процедуру експертиз Концепції розвитку Херсонського академічного ліцею імені О.В.Мішукова Херсонської міської ради при Херсонському державному університеті. Нам стало відомо, що триває обговорення змін статусу. Звернув увагу на назву закладу, яка свідчить про те, що університет є його співзасновником.

Більш того, багато років тому колегіальний орган – Вчена рада (дехто з діючих членів ради це пам’ятає) ухвалювала певні рішення, вкладаючи в них цілком конкретну філософію, провідником якої був Олег Васильович Мішуков. Ми є співзасновниками академічного закладу, в якому формується інтелектуальна еліта Херсонщини, навчальні плани в якому розподілені за профілями, відповідають наявним освітнім програмам університету, що дозволяє нашим науково-педагогічним працівникам викладати певні профільні дисципліни, а ліцею – користуватися інфраструктурою університету.

У такому вигляді система працювала багато років і демонструвала свою ефективність: частина дітей продовжували навчання в університеті, частина вступала до інших ЗВО. Наразі ліцей хоче змінити свій статус і сформувати ще й гімназію, збільшивши контингент до 1200-1400 дітей, починаючи набір з 5 класу.

Це призведе до великої кількості наслідків, які не проаналізовані ані на рівні міста та області (бо має бути баланс в освітній мережі), ані на рівні спроможності інфраструктури університету розмістити на його площах по суті школу…

Питання потребує відкритого та зваженого, а не кулуарного вивчення та обговорення. Тому на найближчому ректораті запропонуємо виступити директорці ліцею Галині Бібік, потім розглянемо на засіданні Вченої ради та Конференції трудового колективу: зміна статусу – це зміна концепції та філософії цього закладу можлива лише через зміни в Статуті та погодження цих змін у засновників – Херсонській міській раді та Херсонському державному університеті.

Однозначно щось змінювати без ухвалення колегіальних рішень не можна.
Дякую за позицію ректору університету трьох каденцій Юрію Бєляєву, який стояв у витоків створення ліцею і зараз бачить наперед наслідки від зміни концепції та філософії закладу.

Слушне зауваження висловив й Василь Стратонов, який теж свого часу обіймав посаду ректора університету: будь-які зміни мають проходити через зміни в статуті, який університет як співзасновник затверджує. Винести на обговорення Ради ректорів університету це питання запропонував й екс-ректор Олександр Ходосовцев. Отже, розпочинаємо експертизу…

Надалі перейшли до питань порядку денного Вченої ради. Провели процедуру таємного голосування та затвердили, а згодом й привітали переможців кадрових конкурсів:
– про обрання Лаврикової Оксани Валентинівни на посаду завідувачки кафедри фізичної терапії та ерготерапії;
– про обрання Романової Наталії Василівни на посаду професорки кафедри німецької та романської філології;
– про обрання Слюсаренко Ніни Віталіївни на посаду професорки кафедри педагогіки, психології й освітнього менеджменту імені професора Є.Петухова;
– про атестацію Гукалової Ірини Володимирівни на присвоєння вченого звання професора по кафедрі географії та екології;
– про атестацію Молікевича Романа Сергійовича на присвоєння вченого звання доцента по кафедрі географії та екології.

Перший проректор Сергій Омельчук доповів про внесення змін до складу комісії з питань академічної доброчесності Херсонського державного університету, до факультетських комісій з питань академічної доброчесності, до складу редакційних колегій наукових фахових видань університету; надання науковим виданням грифа вченої ради Херсонського державного університету; утворення разової спеціалізованої ради для проведення захисту дисертації зі спеціальності 011 Освітні, педагогічні науки; затвердження тем дисертаційних робіт здобувачів 1 року підготовки третього (освітньо-наукового) та четвертого (наукового) рівнів вищої освіти.

У свою чергу, керівниця відділу забезпечення якості освіти Анастасія Бистрянцева доповіла про внесення змін і доповнень до Положення про систему рейтингового оцінювання діяльності НПП, кафедр, факультетів ХДУ; Положення про освітню програму ХДУ.

Надалі перейшли до блоку питань проректорки з навчальної та науково-педагогічної роботи Дар’ї Мальчикової. Серед них – затвердження форми сертифікату про проходження навчання в рамках сертифікатної програми та додатку до нього, затвердження переліку вибіркових дисциплін/сертифікатних програм циклу загальної та професійної підготовки для здобувачів І курсу другого (магістерського) рівня вищої освіти денної та заочної форм навчання на ІІ семестр 2021/2022 н.р. 220 здобувачів денної форми і 155 заочної форми навчання І-ІІ другого (магістерського) рівня проходили процедуру голосування за вибірковими дисциплінами загального циклу і дисциплінами професійної підготовки. Вперше у нас додалися до переліків вибіркових навчальних дисциплін ще сертифікатні програми.

Вони викликали неабияку зацікавленість у здобувачів. Багато з них обрали довгострокові, деякі короткострокові сертифікатні програми для реалізації певної частини кредитів своєї ОП.

Також серед питань Дар’ї Мальчикової – про надання рекомендаційного грифа вченої ради електронному альманаху «Магістерські студії» (Випуск ХХІ). Вона розповіла, що протягом осені тривала робота над формуванням електронного альманаху, де здобувачі рівня вищої освіти магістр, переважно ІІ курсу навчання, мали змогу репрезентувати результати своїх наукових досліджень. Ми будемо вперше оприлюднювати цей електронний альманах в репозитарії Наукової бібліотеки ХДУ.

Також Дар’я Мальчикова доповіла про започаткування провадження освітньої діяльності на рівні вищої освіти «молодший бакалавр» у ХДУ та затвердження Концепції освітньої діяльності ХДУ на заявленому рівні. На сьогодні ми будемо започатковувати освітню діяльність на рівні вищої освіти молодший бакалавр на 2 спеціальностях: фінанси, менеджмент. Саме ці ОП мають великий попит.

Про затвердження Положення про реалізацію грантових проєктних програм міжнародної співпраці в ХДУ доповіла проректорка з інноваційної, міжнародної, інвестиційної діяльності та науково-педагогічної роботи Наталія Кушнір. Цей документ – дорожня карта, яка впорядковує та відповідно спрощує нашу роботу.

Вперше Вчена рада затвердила сучасну модель соціально-гуманітарної політики університету. Соціально-гуманітарна політика, яку презентував проректор Сергій Кузнецов, не про виховання, а про розвиток молодої людини, про вплив на формування її компетентностей через конкретний інструментарій, забезпечення безпечних умов для життя та навчання в режимі 24/7 завдяки можливостям та інфраструктурі університету.

Нова політика стане частиною Стратегії розвитку університету, вона містить конкретні напрямки та буде спрямована не тільки на студентів, а й на абітурієнтів та випускників, бо всі вони є частиною великої університетської родини.

На цьому ж засіданні Вчена рада затвердила Положення про Асоціацію випускників Херсонського державного університету. На наше спільне переконання, саме випускники формують репутацію університету.
Рухаємося далі!»

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН