Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Лісівники планують заліснити Джарилгач

Про це повідомляє Українська Природоохоронна Група:

– Почути настільки абсурдну новину ми навіть не розраховували, адже відомий більшості українців острів Джарилгач не лише є національним природним парком, але й є мабуть найменш придатною для зростання лісів територією в Україні.

Острів Джарилгач зайнятий переважно мілководними озерами та заболоченими засоленими луками. Під час штормів значна частина острова затоплюється морськими водами. І лише невелика частина острова, значна частина якої віднесена до заповідної зони нацпарку, зайнята степами.

Джаригач охороняється з 1927 року і має кілька міжнародних охоронних статусів, адже є вкрай важливою територією для відпочинку мігруючих водно-болотних птахів.

У минулому тут утворили мисливське господарство й випустили кілька видів копитних. Після створення національного природного парку полювання припинилось, але більша частина земель нацпарку залишилась у користуванні Скадовського лісгоспу. І ось тепер лісгосп придумав, що робити зі своїми землями, на яких більше не можна полювати ― заліснити! Ще раз: заліснити засолені болота й мілководдя на острові посеред Чорного моря.

Членам нашої Групи про це стало відомо, оскільки ми входимо до складу науково-технічної ради національного парку “Джарилгацький”. Зараз разом з нацпарком ми готуємо пояснення для людей, які б мали й самі розуміти, чому на заболоченому Джарилгачі, де охороняються унікальні приморські екосистеми, не можна саджати ліс.

Нагадаємо, що в рамках роботи спеціально створеної з ініціативи Президента робочої групи Херсонської ОДА ми підготували обґрунтування на розширення національного парку й передачу земель лісгоспу в користування парку. За останній рік лісгосп не погодив клопотання і затягнув процес розширення до його повної зупинки. І ось нарешті ми розуміємо, для чого лісгоспові нежиттєздатні посадки лісу на острові: щоб залишити за собою землі й заробляти на туристах.

З іншого боку, лісники змушені робити подібні абсурдні пропозиції, оскільки на них тиснуть органи влади щодо необхідності виконання Указу Президента «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів» та екологічної ініціативи «Зелена країна». Про шкоду цих державних програм для дикої природи ми писали раніше ➡ https://uncg.org.ua/miliard-derev/

До речі це не перше зазіхання на солончаки. Рік тому ми зіткнулися з іншою абсурдною діяльністю, на цей раз фермерського господарства «Наутілус», яке незаконно розорало й засіяло 700 га солончаків на березі Джарилгацької затоки, які періодично затоплюються морськими водами, у межах проектованого національного парку «Долина Курганів», у тому числі, у межах охоронної зони Чорноморського біосферного заповідника.

Сподіваємось на рішучу підтримку Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України і на те, що Джарилгач залишиться непорушеним і надалі, а крім того нарешті національний парк буде розширено.

Фото📷 Podaliriy55, Konstantin Brizhnichenko, Zysko serhii

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН