Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Запорізькій області відбулися перегони по бездоріжжю

Пологівець Віталій Порохня цими вихідними став учасником автомобільних перегонів по бездоріжжю. Змагання проводив Запорізький позашляховий клуб “Вертикаль”. І хто б міг подумати, що радянська “Нива” дасть фору сучасним європейським позашляховикам

Кермувальник Віталій Порохня та штурман Іван Бакута були єдині, хто представляв Пологівський район у перегонах. Змагалися у команді із семи екіпажів. Суперники у пологівців були досить кваліфіковані і на потужних авто.

Переважно автомобілісти – члени професійних клубів з багаторічним досвідом участі у перегонах. Віталій же називає себе любителем. Це його другі у житті перегони. Перші відбулися у червні цього року в Полтавській області. Кільцеві перегони по бездоріжжю у Запоріжжі стали переможними для гонщика без досвіду.

Гонка тривала одну годину, за відведений час потрібно було по бездоріжжю накатати якомога більше кіл. З цим завданням пологівські гонщики справилися на відмінно.

Беззаперечною перемогою вразили всіх інших гонщиків і навіть себе. Адже ніхто (у тому числі і самі гонщики) не очікували від старенької Ниви такого результату. Клас автомобілю був нижчим, ніж у суперників, тому в пологівських спортсменах інші учасники не вбачали конкурентів. А дарма!

Вкладаючи всі сили, дух та вміння, чоловікам вдалося подолати дорожні перепони та залишити позаду наворочені закордонні джипи.

Божевільні трюки, які виконував водій Ниви, вводили інших гонщиків у ступор.

“З автомобілю вижали максимум. Змагання були настільки жорсткими, що у процесі ми не думали ні про що інше, як тільки обігнати суперника: стрибали з велих трамплінів, не збавляючи швидкості на поворотах, обганяли тих, хто йшов попереду. Протягом змагання нам вдалося обігнати усіх учасників, аж поки ми не нагнали лідера. Це було на останньому колі. Ми так гнали, що водій навіть не помітив, що його обійшла “Нива”. Коли повідомили результати перегонів, це стало для нього шоком”, – ділиться враженнями Віталій.

Якось у ході змагань заглох автомобіль і це пророкувало гонщикам негарний фінал, але доля була на їх боці. Чоловіки швидко зорієнтувалися, знайшли та ліквідували проблему. Як результат – добралися фінішу найпершими.

Загалом наїздили 65 кіл, обійшовши суперників на п’ять – шість кіл траси. Зі змагань вийшли з мінімальними втратами, автомобіль майже не зазнав шкоди, своїм ходом після перегонів поїхали додому.

Такого феєричного виступу старенької Ниви ніхто не міг передбачити. Адже автомобіль Віталій купив розламаний, заржавілий, не ходовий. Взявся разом з Іваном його довести до ладу. Справа не з легких, але мета того варта. Стараннями керівників компанії ТОВ “Інтертехінвест” Півня Олексія Олександровича і Сідорова Юрія Анатолійовича на підприємстві Віталію виділили гараж на зиму для ремонту. Одразу чоловік разом другом і колегою Іваном взялись за діло і повністю переобладнали автомобіль. Виконали повну заміну комплектуючих, зробили двигун, тормозну систему, коробку, поставили новеньку резину та багато іншого. Працювали майже рік, не шкодуючи рук, часу та коштів на ремонт.

Раніше Віталій у перегонах по бездоріжжю був тільки в якості глядача. В один момент зрозумів, що хоче стати учасником змагань.

Так склалося, що за кермом Віталій з дитинства. У розпорядженні мав сімейний трактор, вантажні автомобілі, тому, ще не маючи водійського посвідчення, ганяв по рідному селу Кінські Роздори у домашніх справах. Коли отримав посвідчення, пересів на власний автомобіль. У 36 років зрозумів, що хоче стати гонщиком.

Захоплення чоловіка підтримують та розділяють дружина і двоє діток. Тільки дуже хвилювалася за Віталія, коли той вирішив брати участь у перегонах. Від організаторів змагань у подарунок отримав комплектуючі на автомобіль і сертифікат на знижки в інтернет-магазині.

Мріє Віталій про те, щоб і в Пологівському районі знайшлось місце під проведення автоперегонів, адже багато водіїв воліють відчути адреналін. А він зашкалює у момент їзди, стверджує Віталій. Тепер хоче випробувати свої сили, взявши участь у перегонах більш високої категорії. Для цього потрібно відповідно підготувати автомобіль.

Районка

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН