Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Найбільшу акваферму відкрили на Миколаївщині

У суботу, 30 жовтня, на березі Тилігульського лиману біля села Прогресівка відрили найбільший в Європі та єдиний в Україні промисловий розплідник тихоокеанської білоногої креветки Penaeus Vannamei.

Рекорд зафіксували та засвідчили сертифікатом Національних рекордів України у категорії «Найбільший об’єкт» в номінації «Найбільша акваферма з вирощування креветки».

До урочистого відкриття приєдналися голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім, його заступники – Георгій Решетілов й Микола Марінов, голова фракції «Слуга Народу» у Верховній Раді Давід Арахамія, народні депутати, голова територіальної громади та депутати міських, районних, обласних рад.

Віталій Кім зазначив, що така акваферма це зразок соціально-відповідального виробництва, що буде розвивати регіон, а влада своєю чергою буде всіляко сприяти та підтримувати розвиток бізнесу в області.

«По-перше, це реалізація програми Прем’єр-міністра України щодо створення нових робочих місць. По-друге, це високотехнологічне, екологічне та соціально-відповідальне виробництво, з використанням особливостей й унікальності регіону, що є важливим для Миколаївщини. Окремо дякую за те, що керівник і власник ферми розвиває свій регіон. Він із Первомайщини і зробив по-європейськи правильний крок з розвитку свого регіону. Дуже вдячний за те, що у нас є така креветочна галузь. Ми захистимо та допоможемо тим, що в наших повноваженнях і не дозволимо комусь перешкоджати розвиватися бізнесу в області», – сказав він.

За словами Віталія Кіма, це унікальний об’єкт на території України. Уже є декілька об’єктів на території Тилігульського лиману, тому слід надалі розвивати аквакультуру та поєднувати це з туристичним магнітом й пропагандувати розвиток аквакультури в Україні.

Також очільник області підкреслив роль акваферми у створенні нових робочих місць.

«Наразі декларують 200 робочих місць, 180 з яких отримали місцеві. І надалі все буде розвиватися та регулюватися попитом, який, я впевнений, буде. Спілкувався з керівником, вони везуть сюди людей, які будуть навчати місцеве населення і підіймати їх рівень знань, щоб не залучати робітників з інших областей чи країн», – наголосив Віталій Кім.

Крім того, голова облдержадміністрації додав про відновлення дороги до Березанської територіальної громади.

«Натепер ведуться перемовини щодо отримання державної субвенції для проєктування дороги. ДТЕК взяла на себе зобов’язаність після закінчення будівництва зробити дорогу і ми доєднаємося й відновимо дорогу до територіальної громади. Будемо відновлювати всі дороги на території області. Питання лише в часі і фінансовому ресурсі», – розповів він.

Зі своєї сторони Давід Арахамія зазначив, що складно було уявити як на місці пустиря буде створено таке підприємство з вирощення королівської креветки.

«Вкладено понад 100 млн грн в першу чергу, та завод з виготовлення кормів додатково близько 60 млн грн. А весь проєкт оцінюється як пів мільярда гривень. Достатньо велика інвестиція. Ми як держава звичайно підтримуємо таких інвесторів, тим більш приємно, що один з них родом з Миколаєва. Та мав можливість обрати будь-яку локацію в Україні, проте обрав свій рідний регіон. Від цього буде користь не тільки їм як комерційній компанії, а й нашому регіону у вигляді податків які буде отримувати місцевий бюджет», – додав керівник фракції «Слуга Народу».

Як зазначив генеральний директор ТОВ «Акваферма Тилігул» Всеволод Ковальчук, перша черга ферми, яка є складовою частиною цього розпліднику, дозволить вирощувати в рік від 500 до 550 тонн готової продукції, що складає приблизно 10% українського ринку споживання креветки загалом.

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН