Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні стартує опалювальний сезон

Опалювальний сезон у Херсоні розпочнеться, як і обіцяла влада, 1 листопада. Підсумкову робочу нараду напередодні запуску опалювального сезону провів Херсонський міський голова Ігор Колихаєв.

Серед питань, що обговорювалися: подача тепла до закладів соціальної сфери та погашення боргів КП «Херсонтеплоенерго» за минулі роки.

Враховуючи величезні багаторічні борги цього підприємства перед АТ «Херсонгаз», завдання щодо подачі тепла цього року різко ускладнилося. Однак у процесі численних переговорів за участю міського голови, між сторонами було знайдено консенсус.

«Популізм – ворог економіки. Саме завдяки тому, що в попередніх роках влада хотіла залишатися для містян «хорошою», ми сьогодні маємо колосальні борги за теплоносій! В результаті Херсону тепер потрібно не лише платити за поточними рахунками, а й закривати заборгованість за минулі роки! У попередніх сезонах тариф за тепло на цьому підприємстві жодного разу не був економічно обґрунтованим. І це на тлі повсюдного підвищення цін! Вони не хотіли скандалу, але в результаті загнали всіх у борги. Не треба боятися говорити людям правду, тому що, як бачимо, така брехня в результаті призводить до вбивства економіки міста», – констатував Ігор Колихаєв.

Багатомільйонні борги КП Херсонтеплоенерго утворилися з низки причин. Перша з яких, на думку аудиторів, невмілий менеджмент минулих років. Друга – низька відповідальність самих споживачів, які відмовляються платити за надане тепло. І по-третє, відсутність обґрунтованих економічних розрахунків та аналітики. Іншими словами, якби тариф на тепло переглядався поступово та своєчасно, то й комунальне підприємство не стало б тепер тягарем для міського бюджету, і по кишенях містян зростання ціни не вдарило б.

«Херсонтеплоенерго має виставляти рахунки за тепло з урахуванням економічної доцільності. Але місто, розуміючи всю складність моменту, намагатиметься підстрахувати херсонців і запровадити систему компенсації, щоб знизити серед населення фінансову напругу. Але люди теж мають піти нам назустріч і допомогти, розпочавши своєчасно оплачувати надану послугу», – упевнений міський голова.

заступник міського голови Володимир ПЕПЕЛЬ

Крім того, Колихаєв ще раз наголосив зібранню на тому, що місто має переглянути своє ставлення до дозволів на відключення квартир від центрального опалення (ЦО). Якщо херсонці, які мешкають у будинках, де послуга ЦО надається неякісно, хочуть встановити автономне опалення, то треба допомогти їм реалізувати їхнє право, вважає міський голова. До речі, відповідний проєкт рішення буде винесено на найближчу сесію міської ради.

Таким чином, за результатами наради Ігор Колихаєв, профільний заступник Володимир Пепель та голова правління АТ «Херсонгаз» Альберт Зангієв визначили графік погашення боргових зобов’язань комунального підприємства перед акціонерним товариством. «У новий рік Херсон має увійти без боргів перед Херсонгазом та чітким планом виходу міста з газової залежності», – резюмував Колихаєв.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН