Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Білозерці намагаються врятувати музей імені Дмитра Багалія

В ході процесу децентралізації заклади культури в регіонах втратили районне фінансування і тепер знаходяться повністю на балансі територіальних громад. Це означає, що на утримання музеїв, бібліотек, центрів народної творчості та клубів кошти йдуть з бюджету ОТГ. І як би сумно не було, керівництву громади вигідніше просто закрити той чи інший заклад культури й перекинути кошти на більш “потрібні” сфери життя, аніж продовжувати утримувати ці об’єкти.

Альтернативою ліквідації цих закладів є перехід на самоокупність. Вони повинні трансформуватися й працювати в іншому форматі, аби приваблювати відвідувачів, які будуть платити за вхід та користування сервісами установи. Цікавим прикладом є Білозерський музей імені Дмитра Багалія – музей, названий на честь відомого українського історика, наразі є збитковим.

Команда херсонських експертів на чолі з соціологом Миколою Гоманюком заповзялася реанімувати установу та врятувати її від занепаду. На зміну традиційному підходу, де музей розглядається тільки як будинок зі старожитностями, фахівці пропонують принципово нову ідею інтерактивності, інклюзивності та атрактивності.

Керівник проєкту “Конкурентоспроможна громада — конкурентоспроможний музей!” Микола Гоманюк розповідає:
– Зазвичай у музеях екскурсоводи просять відвідувачів не чіпати руками експонати, ми пропонуємо змінити цей принцип. У сучасному музеї між відвідувачами та артефактами повинна панувати фізична та інтелектуальна взаємодія. Це буде перший безбар’єрний музей в Україні, де гості будуть чути “візьміть це в руки”, “приміряйте це” або “спробуйте власноруч”. Наразі у Білозерському музеї вже кілька років працює експозиція “Культура  на дотик”, яка присвячена сліпоглухій письменниці та вченій Ользі Скороходовій, уродженці с. Білозерка. Ми плануємо оновити та розширити цю експозицію й додати ще три, де відвідувачі також зможуть взаємодіяти з артоб’єктами.

“Українська примірювальна”, “Наш Бондарчук”, “Дивовижний очерет”… такі назви мають нові експозиції, над якими до кінця року будуть працювати історики, митці, соціологи та музейні працівники. Вже з назви зрозуміло, що перша експозиція буде пов’язана з костюмами, а саме з українським народним вбранням, яке є в колекції музею. В експозиції будуть копії найцікавіших костюмів, у які можна буде вбратися у примірювальній та зробити фото на згадку. Таким чином відвідувачі музею відчують в прямому сенсі на власній шкірі як жили їх предки 200-300 років тому: який вигляд вони мали, який одяг тоді шили. Експозиція “Наш Бондарчук” присвячена відомому режисеру, володарю премії Оскар, уродженцю Білозерки Сергію Бондарчуку. В музеї буде розміщено аналоговий кінопроєктор “Україна” з кінострічками, де Бондарчук виконує ролі Тараса Шевченка та Івана Франка. Відвідувачі зможуть самі “заряджати” проєктор та влаштовувати кінопокази для себе й друзів.

Не менш цікавою буде і третя експозиція “Дивовижний очерет” — про використання цієї південної рослини в побуті українців у минулих століттях.
Учасники проєкту сподіваються, що завдяки такому «апгрейду» музей, заснований ще в далекому 1969 році, перестане бути тягарем на шиї тергромади, а навпаки буде приносити прибуток та підвищувати привабливість Білозерської ОТГ.

Проєкт «Конкурентоспроможна громада — конкурентоспроможний музей!» реалізується в межах партнерської програми «Культура.Туризм.Регіони» Українського культурного фонду, Державного агентства розвитку туризму.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН