Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Хто з кандидатів у нардепи на Херсонщині — найбагатший?

На окрузі 184 за те, щоб стати народним депутатом, змагаються 15 кандидатів. Вибори відбудуться 31 жовтня. Двоє кандидатів торік не мали жодного доходу, а двоє мають активів на понад два мільйони гривень. 

Рух ЧЕСНО підготував інформаційний бюлетень про кандидатів у народні депутати цього округу та проаналізував статки та майно тих, хто балотується у народні депутати від Херсонщини.

Трійка найбагатших

Коли підприємець Дмитро Васильєв передумав балотуватися, найбагатшим став кандидат Андрій Помазан від партії “Нові обличчя”. Його родина торік отримала 984 тисячі гривень доходу.

Активи політика —  2,2 мільйона гривень, 10 тисяч доларів та 5 тисяч євро.

Партія “Нові обличчя” — це проєкт колишнього міського голови Ірпеня Володимира Карплюка. Помазан — підприємець, однак у декларації не зазначено, що він є власником будь-якого підприємства. 337 тисяч у 2020-му році він заробив у Михайлівсько-Рубежівській сільській раді Києво-Святошинського району Київської області, де працює сільським головою.

З 2008 року по 2015 рік очолював ТОВ “Агровіта-ІР”. Він є бенефіціаром цього підприємства, хоча не вказав цього у декларації.

У родини Помазана 19 об’єктів нерухомості. Наприклад,  близько 400 гектарів землі у Миколаївці, Бердянського району на Херсонщині і три квартири у Києві. Також у родини є недобудований садовий будинок площею 386 квадратних метрів у Михайлівці-Рубежівці, Києво-Святошинський район. У сім’ї два авто: LEXUS LX350 2013-го року та TOYOTA TUNDRA 2015-го. У володінні є катер Corsair 550.

“Слуга народу” Сергій Козир задекларував 777 тисяч гривень доходу торік. Родина має п’ять квартир. Чотири із них належать дружині Олені, одна — колишній дружині Анні Козир. Три квартири — у Донецьку, одна — у Києві та одна у Соледарі на Донеччині. Сам Козир зареєстрований у житловому будинку у Донецьку, який належить Козир Катерині Тимофіївні. У кандидата одне авто — Chevrolet Lacetti, рік випуску — 2006. Воно також належить дружині.

Фото: Facebook

Козир — голова Херсонської обласної державної адміністрації. Серед його активів: 39 тисяч доларів та 2500 гривень.

У “слуги” Козира був “клон” — Козир Сергій Андрійович, який згодом знявся з перегонів. За фактом його реєстрації поліція у Херсонській області розпочала кримінальне провадження щодо перешкоджання здійсненню виборчого права на проміжних виборах народного депутата на окрузі №184 щодо голови ОДА Сергія Козиря.

Родина безробітного самовисуванця Володимира Бериславського декларує десять об’єктів нерухомості. Дві квартири і будинок у Чаплинці Херсонської області. Кілька гаражів та близько 40 тисяч метрів квадратних землі. Торік дохід сім’ї склав мільйон гривень, серед активів — 14 тисяч доларів. У 2017-му Бериславський взяв кредит на суму 300 тисяч гривень. 256 тисяч ще потрібно заплатити. Раніше Бериславський працював головою Чаплинської райради.

Аграрій та політична консультантка

Кандидат від “Європейської солідарності” Ігор Йосипенко торік заробив 702 тисячі гривень. Він — заступник директора ТОВ “Сільськогосподарське підприємство “Злато Таврії”. У декларації зазначено, що основний дохід минулого року кандидат отримував від Благодійного фонду “Відродження Кам’янської січі”. Має власне фермерське господарство “Йосипенко Ігор Васильович”, зареєстроване у селі Новокаїри на Херсонщині.

Родина задекларувала вісім об’єктів нерухомості: п’ять земельних ділянок, два будинки і квартиру: у Херсоні, Новокаїрах, Борозенському та Новій Кам’янці.

Серед активів Йосипенка — 557 тисяч гривень. У родини є один орендований автомобіль — Nissan Juke 2012-го року.

У Йосипенка є дві позики: у 2019-му році — на 71 тисячу гривень, а у 2016-му — на 7,2 мільйона гривень, які він позичив у Володимира Коновалова, який до 2020-го був головою Бериславської районної ради.

До п’ятірки найбагатших потрапила Катерина Одарченко — кандидатка від політичної партії “Національна платформа”. Вдалося їй це не завдяки доходам, а задекларувавши 950 тисяч гривень активів.

Офіційно торік сама Одарченко доходу не мала. Все, що отримала її родина у 2020-му, — 18 тисяч гривень соціальних виплат після народження дитини.

Чоловік Одарченко має три автомобілі: Audi q7 2011-го року, Mercedes- Benz GLE 400 2015-го та Mercedes- Benz E220 2014-го.

Фото: з Facebook

Родина декларує дві квартири та офіс у Києві, а також квартиру у Херсоні. З нерухомого майна — одну картину, яка на час набуття у 2012-му році коштувала 8,9 мільйонів гривень.

Одарченко — власниця “СІК-ГРУП УКРАЇНА”, її корпоративні права не передані, що зазначено у декларації. Ця компанія працює у сфері політичного консалтингу та PR. Згідно з податковою звітністю, торік дохід компанії склав 1,1 мільйона гривень. Згідно з інформацією аналітичної системи YouControl, СІК-ГРУП УКРАЇНА належить до “Групи Юрія Одарченка”.

“Основний вид діяльності компаній групи – будівництво (ПрАТ “Будмеханізація”). Також до складу групи входять компанії з виробництва електроенергії та газета “Вечірній Херсон”, — йдеться на сайті YouControl.

Керівник СІК-ГРУП УКРАЇНА — чоловік Катерини Одарченко Тимур Чмерук. У декларації Одарченко не зазначено жодних доходів Чмерука. 

Кандидат Колихаєва і його клони

Родина Геннадія Лагути, який балотується від партії Ігоря Колихаєва “Нам тут жити!”, декларує 155 тисяч грн доходу торік. Серед активів — 264 тисячі гривень. Родина має два авто: Ford Focus 2013-го року та FORD KUGA 2019-го. Лагута — заступник голови Херсонської обласної ради. Йому належить квартира у Херсоні та земельна ділянка у Великій Кардашинці Голопристанського району. Минулого року основний дохід отримував від Благодійного фонду Ігоря Колихаєва “Нам тут жити” та Херсноської обласної ради. Має кредит, який взяв у 2020-му році, на суму 480 тисяч гривень.

Характерно, що “клон” Лагути, Лагута Геннадій Васильович, торік не мав доходу взагалі. У його декларації відсутні нерухомість чи майно, крім активів у 100 тисяч гривень. На сайті ЦВК зазначено, що Геннадій Васильович безробітний, безпартійний і проживає в Івано-Франківську.

Не мав жодного доходу чи активів кандидат від партії “Блок опозиційних сил” Олександр Пономарьов. На сайті ЦВК вказано, що він тимчасово не працює.

Читайте також: Хто з кандидатів у нардепи від Черкащини — найбагатший?

Кандидати з Рівненщини, без доходу і з соцдопомогою

Кандидат Сергій Матвійчук, який балотується від партії “Команда Симчишина”, задекларував три земельні ділянки на Хмельниччині та одну квартиру у Хмельницькому. Автомобілів кандидат не має. Дохід його родини торік склав 377 тисяч гривень. Жодних активів сім’я не має.

На окрузі балотуються кілька кандидатів, партії яких ніколи не вели активної діяльності на Херсонщині. Як вже повідомляв Рух ЧЕСНО, довибори на мажоритарних округах — це шанс зберегти реєстрацію партії.

Максим Негров минулого року отримав 61 тисячу гривень. Він балотується від “Європейської партії України”. На сайті ЦВК зазначено, що кандидат — директор ТОВ “Таврійський парк”. У Негрова немає автомобілів, але є дві земельні ділянки на Херсонщині та три квартири у Херсоні. Крім того, у кандидата — недобудований кафе-бар у Херсоні площею 170 квадратних метрів.

Ганна Живцова, яка балотується від “Партії Антона Яценка”, торік отримувала гроші лише від центру зайнятості у вигляді державної та соціальної матеріальної допомоги — 30 тисяч гривень. Ні нерухомості, ні майна у неї немає.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО підготував електронний інформаційний бюлетень про кандидатів у нардепи ЧеркащиниХерсонщини та у кандидати в мери Харкова.

Щоб кандидати могли прокомунікувати наявність клонів виборцям, ЦВК присвоїло кожному кандидату порядкові номери.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН