За січень-вересень 2021 року промисловими підприємствами України було вироблено на 24% менше курячих яєць порівняно з аналогічним періодом 2020 року – 6,8 млрд штук.
Про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ) з посиланням на дані Державного комітету статистики.
Зазначається, що таке скорочення обсягів виробництва в першу чергу пов’язано зі значним зростанням цін на зернові культури, а відповідно і на комбікорми, які складають основну частину собівартості виробництва. Тож, як наслідок, частина виробників яєць або скоротили власне виробництво, або взагалі припинили його.
«Ціна на яйця, як і на будь-який інший продукт, формується за рахунок співвідношення попиту та пропозиції, а неможливість реалізувати продукцію за ціною, що перевищує витрати, і призводить до скорочення обсягів виробництва. Це ми і спостерігали протягом цього року, – ціни відчутно відреагували на таке скорочення виробництва, і в вересні 2021 року ціни на яйця зросли на 66% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року», – розповіла аналітик УКАБ Світлана Литвин.
Вона зауважила, що збільшення податкового навантаження, яке передбачається за умови прийняття законопроекту №5600, призведе до ще більшого скорочення обсягів виробництва яєць курячих українськими промисловими виробникам та можливого подальшого зростання цін.
Схожі публікації:
- Усі охочі зможуть перевірити іспит на знання державної мови
- ДБР проводить широкомасштабну операцію з викорінення корупційних та контрабандних схем на кордонах (ІНФОГРАФІКА)
- Херсонців запрошують узяти участь у Програмі «Банк молодіжних інновацій»
- У Кривому Розі відкривають благодійний центр “Українці переможуть”
- Люди з Херсонщини евакуйовуються на велисопедах та возиках