Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Експонована в херсонському музеї ікона раніше фігурувала в російських медіа

Про дивні збіги у соціальних мережах розповіла Оксана Оснач:

Дещо незрозуміле відбувається довкола однієї з ікон на камбалі…

Друзі, може допоможете розібратися…

Щойно вчора робила пост про відкриття нашої, з Андрієм Лопушинським, першої великої виставки «Чумацька ікона на рибі» (результат нашої роботи в цій темі протягом останніх 4-х років) в Херсонському краєзнавчому музеї, а вже сьогодні випадково! дізнаюся, що одна з наших ікон демонструвалася на виставці у С.-Петербурському музеї у лютому 2021 року!

Це наша ікона з сумісного з Лопушинським проекту «Зображення на рибі». Мало того, що я, як авторка зображення, впізнала його миттєво,+ анатомія кожної рибини унікальна і неповторна!, та ще й в російській статті було використане фото з сюжету, який знімав телеканал Херсон Плюс 12 травня 2020 року. Не треба бути експертом, щоб побачити ідентичність!!!
Ця риба унікальна ще й тим, що як ніяка інша, вона була «героїнею» найбільшоі кількості сюжетів про камбалу. Завдяки цьому можна буквально прослідкувати її народження і початковий «маршрут».
Вперше (ще не мальована) вона з‘явилася 9 липня 2019 року в прямому ефірі «Сніданку 1+1».

Далі був сюжет ТСН від 18 липня того ж року (там, в кінці сюжету я почала наносити рисунок на цю рибу).

Через два дні був відзнятий сюжет про камбалу 24 каналом. І там я роблю вже підмальовок на цій рибі (не дивуйтеся, що кольори відрізняються від кінцевого результату- для підмальовку це нормально- я ще шукала кольорову гаму).

А далі:
22 серпня 2020 року відбулися зйомки передачі Le Маршрутка (Сезон 2, випуск 6). Там просто під час зйомок (в сюжеті можна побачити) Леся Нікітюк купила у мене цю ікону на камбалі…

Звісно, що про подальшу «долю» цієі риби я не знала, аж ось вона раптом «всплила»…
Чому я думаю, що риба знаходиться не в Україні? Бо авторка російського проекту називає іі іконою Богородиці (а нам відомо, що в цьому музеї зберігаються дві старовинні ікони з іншими сюжетами- зображення Ісуса , а також Діви Марії). Крім того, авторка наводить легенду про рибу камбалу, яку віднайшов в архівних дослідженнях Андрій Лопушинський.
Отже, використано (точніше, вкрадено) як мінімум- зображення, яке я малювала; світлина, яку зробив телеканал Херсон Плюс; використане наукове дослідження Лопушинського, без посилання на авторство!!!! Є велика імовірність, що ікона знаходиться в Росії…
Якщо це так, то як це виглядає з моральної точки зору?!

Ми з Андрієм хочемо привернути до цієї теми увагу, бо поки у нас зрозуміють, що чумацька ікона є важливою історичною пам‘яткою, іі запросто можуть так чи інакше вкрасти (так, як зараз намагаються привласнити наш борщ)

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН