Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Про козаків та чумаків розказують юним читачам у Херсонській бібліотеці №22

Напередодні Дня українського козацтва, що припадає на свято Покрови, для читачів Дитячої бібліотеки № 22 провели цікавий захід – “Покрова – День українського козацтва”. Діти дізналися про основні причини виникнення козацтва, про нелегкий шлях боротьби з ворогами, про побут козаків, культуру, традиції, про віру та шанобливе ставлення до матері.

А ще, наслідуючи кмітливість й виносливость козаків, учасники заходу змагались між собою у вправності метання, силою рук, а найголовніше – бути командою і вболівати разом за кожного учасника. У підсумку команди “Характерників” і “Козаків” отримали по 30 балів.

Окрім історії виникнення козацтва, дітлахів знайомлять з іншими цікавими українськими особливостями. Наприклад, чумацтвом. У бібліотеці пояснюють, що чумацтво виникло через труднощі у налогодженні стосунків з іншими державами, спричиненими постійними війнами та грабунками, якими відзначився період з 15 по 18 століття.

Тож український народ винайшов свою форму економічного самозабезпечення, яка й отримала назву – чумацтво. Продовжуючи традиції мандрівних торговців періоду Київської Русі, чумаки міцно тримали у своїх руках важелі економічного розвитку України. Григорій Данилевський – історик і дослідник, етнограф виводить слово чумак із татарської мови, що означає – “перевізник”.

Щоб добра пам’ять про “магеланів українських степів” зберігалася й надалі, у бібліотеці відбулась екскурсія-виставка – “Чумацький шлях веде херсонськими степами”. Під час екскурсу в минуле, читачі дізналися про те, хто міг стати чумаком – а це той, хто мав гарні воли та доброго воза), за яким товаром чумаки їздили у Крим, про нелегкі чумацькі дороги, про їхню своєрідну культуру та побут.

Що об’єднувало козаків та чумаків? Козаки часто супроводили валки чумаків і обороняли їх від татар, зокрема при переправах через Дніпро, а ще чумаки часто зимували в козацьких поселеннях.

Юні читачі в черговий раз переконались, що в бібліотеці можна одночасно здобувати знання, цікаво проводити час та знаходити нових друзів.

Джерело – Херсонська міська рада.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН