Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Потерпілим на виробництві працівникам надають лікування в санаторіях Херсонської області

У вересні цього року начальником управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Херсонській області було здійснено виїзд до санаторно-курортних закладів нашої області, з якими робочими органами Фонду укладаються договори на лікування потерпілих на виробництві внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання та застрахованих осіб з метою ознайомлення з лікувальною базою та обговоренням низки питань.

Це санаторій «Гопри» (м. Гола Пристань) та санаторій для дітей з батьками «Скадовськ» (м. Скадовськ).

Херсонська область характеризується унікальним для степової зони комплексом природних умов і ресурсів. Головними природними лікувальними ресурсами області є мінеральні та термальні води, лікувальні грязі (пелоїди), ропа солоних озер, морська вода, хімічні властивості яких мають протизапальний, знеболювальний, десенсибілізаційний ефект, прискорюють регенеративні процеси, поліпшують кровообіг, обмінні процеси в організмі, мають регулюючий вплив, підвищують захисні функції.

У нашому регіоні існують декілька родовищ лікувальних грязей, ропи та вод, які використовуються як лікувальні засоби санаторіями. Санаторій “Гопри” – перлина грязьового лікування нашої області. Повітря, змішане з гоміром птахів та тишею, розслаблює пружини нервів.

На території санаторію розміщене озеро Соляне, сульфідно-мулові лікувальні грязі якого мають такий хімічний склад: сірководень, каротин, пеніціліноподібні, фолікуліноподібні та інші речовини. Досвід практичного застосування пелоїдів для лікування ряду захворювань (в артрології, неврології, гінекології, дерматології, гастроентерології) переконливо свідчить про їх цілющі терапевтичні властивості. Хімічний склад хлоридно-натрієвої ропи озера Соляне представлений хлоридами, карбонатами, гідрокарбонатами, залізом, сіркою, калієм, бромом, йодом, магнієм.

Саме ці властивості і використовують при лікуванні: підгострого періоду після операцій на опорно-руховому апараті, ревматологічних захворюваннях, після оперативних втручань на жіночих статевих органах.

Проте в місцевому санаторії «Гопри» за період 2019-2021 роки оздоровлено 16 осіб, які перебувають на обліку у Фонді з наслідками травм на виробництві та 39 застрахованих осіб, які продовжили лікування після стаціонару з відкритим листком непрацездатності.

Найкраще для дитячого відпочинку підійде санаторій “Скадовськ” із завжди теплою морською водою та неглибоким морем. До того ж у місті розташований дельфінарій «Акварель» та аквапарк. Поряд знаходиться біосферний заповідник «Джарилгацький». З цим санаторієм Фондом укладаються договори на лікування за такими профілями: підгострий період захворювань легень, у тому числі після оперативних втручань на легенях, після пневмоній, хронічної обструктивної хвороби, плевритів, та лікування проявів цукрового діабету.

Санаторій направлений на оздоровлення дітей або дітей у супроводі батьків з більш широким спектром показань, куди з усіх куточків нашої країни прагнуть на лікування, проте наша область не використовує місцевий курорт, за 2020-2021 роки не направлено жодної дитини Херсонської області, а у 2019 проліковано 3 дитини у супроводі дорослих (застрахованих осіб). За період 2019-2021 роки в санаторії “Скадовськ” також  проліковано 6 потерпілих на виробництві та 3 застрахованих особи.

“Гопри” та “Скадовськ” є санаторіями вибору для осіб, яким не показано дальній тривалий переїзд до іншої місцевості та які намагаються досягнути реального результату після лікування.

Херсонська ОДА

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН