Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Україні готуються випускати з в’язниць довічно засуджених

Механізм їхнього дострокового звільнення парламент розгляне вже на цій сесії – до кінця року. На це сподівається омбудсмен Людмила Денісова. Тоді, за її словами, українське законодавство відповідатиме практикам Європейського суду з прав людини. Про це йдеться в матеріалі “РБК-Україна” “Запах свободи. Чому в Україні готуються випускати з в’язниць довічно засуджених”.

Законодавчі зміни передбачають, що злочинець повинен підготувати план своєї реінтеграції в суспільство. І після 15 років відсидки подати до суду клопотання про скорочення терміну ув’язнення.

Тоді термін може бути скорочений до 15-20 років. Виходить, що при будь-якому вдалому розвитку подій ув’язнений пробуде під вартою не менш як 30-35 років.

Правозахисники вбачають у цьому основну проблему, адже 35 років – значний термін для ув’язненого.

“У світлі рішення КСУ треба цей законопроект переробляти, тому що там немає взагалі мови про умовно-дострокове звільнення. Він значно жорсткіший, ніж це потрібно”, – сказав голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

Міністр юстиції Денис Малюська висловився про можливість звільнення довічно ув’язнених. Вважає їх однією з найінтелігентніших категорій населення – вкрай стримані, розумні, начитані люди. З ними можна спілкуватися на безліч різних тем. Вони охайні, обережні і не бачили іншого світу.

Готовий брати на роботу таких людей. Потрібно, щоб суспільство зрозуміло, що це безпечно, ці люди адекватні, їх можна поетапно, вибірково, після ретельного аналізу психологів поступово випускати. Немає сенсу витрачати бюджетні кошти на їхнє утримання.

Однак ефективний механізм допуску ув’язнених до психологів і фахівців, які б оцінювали можливість їх помилування, відсутній.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН