Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині пройшов фестиваль «Бойківська ватра» (відео)

На Херсонщині в селі Зміївка Бериславського району вже вдруге пройшов фестиваль «Бойківська ватра», який збирає та відтворює традиції бойків, вимушено переселених на південь України в середині минулого століття.

Розпочався захід із ходи вірян трьох конфесій, які, об’єднавшись, пройшлись селом хресною ходою до новозбудованої каплиці. Її освячено на честь Пресвятої Богородиці. Знаходиться вона на в’їзді до села, благословляючи всіх на добрі справи. Староста с. Зміївка Микола Куривчак зазначив:

«Наше село духовно багате. Сьогодні постало питання побудови каплиці Пресвятої Богородиці, яка охоронятиме наш край — Зміївку та наші родини». Єпископ Херсонський і Таврійський, керуючий Херсонською єпархією Православної Церкви України Никодим додав: «Це чудове вшанування пам’яті людей, які були сюди переселені. Сьогодні є не мало подібних скульптур Божої Матері на Херсонщині, але це, мабуть, одна з найкращих. Люди робили це все з любов’ю».

Мальовниче село Зміївка розташувалося на схилах Дніпра. Воно унікальне тим, що в ньому проживають люди багатьох національностей: шведи, німці, вимушено переселені із Західної України бойки та корінні жителі півдня України. Цього дня в селі зібралися жителі Дудчан, Гаврилівки, Михайлівки та Золотої Балки, де також проживають нащадки бойків, які пам’ятають та шанують традиції своїх предків.

Жителька села Дудчани Ганна Федорівна прокоментувала: «Дуже приємно, що наші традиції не забуваються. Дякуємо Миколі Миколайовичу за підтримку. З 2001 року ми об’єдналися з ним — вони приїжджають до нас з вертепом, а ми до них. Все, що тут є, це наші традиції і бойків».

Окрасою свята стала виставка декоративно-ужиткового мистецтва, а експонатами були речі бойків, які зберегли їх нащадки. Директор Будинку культури села Зміївка Роман Моцьо розповів: «Експонати для виставки запропонували нам наші люди, їхні діти та онуки, які багато разів ці речі бачили вдома, але не знали їхніх назв. Ми збирали ці експонати, спілкувалися зі старшими людьми, які пережили переселення. Вони знали назви всіх цих старих предметів, дещо ми знали самі. Так ми дізналися, для чого ці речі використовувалися і створили невеличку виставку. Презентуємо її, аби наші люди ознайомилися, їм дуже цікаво, вони бачать ці предмети, дізнаються щось нове про них і згадують своїх батьків».

На сцені лунала щира українська пісня, яка зачаровувала всіх присутніх. Вокальні ансамблі та дуети з села Гаврилівка заволоділи увагою глядачів. Не менше вразили гостей свята гурт троїстих музик «Бойківчани» та жіночий вокальний ансамбль «Оберіг».

Цього дня люди згадували розповіді своїх батьків про те, як тяжко їм було жити спочатку, але вони змогли подолати всі труднощі, адже українці — сильний народ. Депутат Херсонської обласної ради Ігор Йосипенко підкреслив: «Коли ми говоримо про переселення, то ми розуміємо, що його можна поставити на один рівень з Голодомором. Методи були різні, але мета — одна: знищення української ідентичності. Ми пам’ятаємо своє коріння, історію, культуру. Коли все це зберігають і передають з покоління в покоління, рано чи пізно відбувається відновлення. Друзі, ми дочекаємося того, що вся Україна опанує українську мову, кожен матиме за честь носити вишиванку! Я дуже вдячний зміївчанам за те, що у нас є такі села-носії української культури».

Люди радіють, тому що проводиться такий фестиваль, адже тут вони можуть відпочити від буденних справ та згадати моменти з історії своїх предків. Жителька села Зміївка Любов Михайлівна прокоментувала: «Всі задоволені, люди розважилися та відпочили завдяки нашому старості. 70 років тому переселили наших батьків і сьогодні ми виявляємо повагу до них таким чином. Це були тяжкі часи».

Житель села Зміївка Станіслав Смільницький додав: «Цей фестиваль потрібний, адже об’єднує людей та не дає нам забути своє коріння, своє минуле. Все передається від дідуся-бабусі і молодь повинна про це знати».

Такі заходи важливо проводити, адже вони об’єднують людей. Заступниця голови Бериславської райдержадміністрації Ірина Дробиш наголосила: «Від імені голови Бериславської райдержадміністрації Ольги Сидоренко і від себе особисто хочу привітати всіх зі святом та побажати міцного здоров’я, благополуччя, щоб не було сьогодні переселенців ні зі Сходу нашої країни, ні з Заходу, щоб в Україні був мир! Слава Україні!».

Не дивлячись на те, що між першим і другим фестивалем була значна перерва, цього дня зібралося багато людей, а організатори не збираються на цьому зупинятися і планують розширити фестиваль. Староста с. Зміївка Микола Куривчак зазначив: «Село Зміївка — центр Бойківщини на Херсонщині. Три села переселені в наше село, а поблизу наші сусідні села — Дудчани, Гаврилівка, Михайлівка і Золота Балка також єднаються до нас. Гадаю, що наступний фестиваль буде проходити також у Зміївці і набере міжрегіонального характеру. Адже ми плануємо запрошувати переселенців з Одеської, Миколаївської, Львівської, Івано-Франківської та Донецької областей».

Гості фестивалю мали можливість покуштувати справжні українські страви. Фестиваль пройшов у теплій атмосфері спогадів і українських традицій. Хоч часом і згадували сумні події, але не падали духом, адже наші люди знають, що якби там не було, а українці переможуть!

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН