Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Податковим юристам Херсонщини вдалося повернути до держбюджету 3,5 мільйони гривень

Нещодавно П’ятий апеляційний адміністративний суд ухвалив рішення про підтвердження правомірності винесених податківцями Херсонщини податкових повідомлень-рішень на загальну суму понад 3,5 млн гривень.

Так, під час перевірки ТОВ ревізори встановили завищення підприємством суми податкового кредиту у звітності з ПДВ більш як на 1,9 млн гривень. Таке порушення підприємство допустило внаслідок неправильного відображення суми ПДВ у деклараціях за результатами здійснення оподаткованих і неоподаткованих операцій.

Зокрема, для виробництва гофролиста та гофротари підприємство придбавало товари (роботи, послуги) на території України та імпортувало із-за кордону папір і картон. Технологія виготовлення вказаної продукції передбачає отримання додаткового товару – макулатури, яку ТОВ реалізувало як в Україні, так і за межами її митної території.

Суми вхідного податку на додану вартість за операціями з придбання у повному обсязі включались до податкового кредиту декларації з ПДВ.

Відповідно до чинних на той час норм Податкового кодексу України операції з продажу макулатури звільнялись від оподаткування. Тож підприємство мало включати до податкового кредиту лише частину ПДВ, сплаченого під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів в оподатковуваних операціях.

У такий спосіб податковий кредит штучно збільшувався на суму ПДВ, на який припадають неоподатковані операції з виготовленої макулатури.

Окрім цього, аудитори встановили, що ТОВ не нарахувало понад 135 тис. гривень ПДВ по послугах, отриманих від нерезидентів на митній території України, не включило його до складу податкових зобов’язань декларації з ПДВ і не зареєструвало податкові накладні за цими послугами.

Загалом за такі порушення аудитори донарахували ТОВ понад 3,5 млн гривень податку на додану вартість, фінансових санкцій і пені.

Після ухвалення судом постанови про залишення позову ТОВ без задоволення, донараховані кошти підприємство перерахувало до Державного бюджету України.

Пресслужба

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН