Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Аналітики перевірили, наскільки якісно виконує передвиборчі обіцянки мер Скадовська

Рік тому в Україні стартували місцеві вибори, які змінили баланс політичних сил у громадах. Кандидати на посади голів нових об’єднаних територіальних громад обіцяли виборцям багато всього, та чи дотрималися свого слова? Рух ЧЕСНО перевірив, на виконання яких обіцянок голова Скадовської громади Олександр Яковлєв заклав кошти в річний бюджет і що з цього вже виконали.

Олександр Яковлєв – один з трьох міських голів в Україні, який представляє партію “Об’єднання “Самопоміч”. Він балотувався не з власною програмою, а з програмою міської партійної організації. Її публікували в офіційній газеті політсили та в соцмережах, і розрахована вона до 2025 року.

Що з бюджетом?

Бюджет Скадовської міської територіальної громади на 2021 рік становить трохи більше 260 млн гривень. Станом на серпень виконання плану з доходів загального фонду дорівнювало 103,8%.

Основна стаття перевиконання – це плата за адміністративні послуги. А ось недовиконання спостерігається в стягненні єдиного збору та туристичного податку з юридичних осіб, що для курортного міста доволі дивно.

Станом на серпень 2021 року видатки громади становили 85% від плану.

Так, на освіту витратили майже 90% від запланованого, а на всю систему охорони здоров’я тільки 66% від передбаченої суми.

Водночас на співфінансування програм, що реалізуються за рахунок субвенції з державної казни, зокрема на “Нову українську школу”, громада витратила всього 3% коштів від запланованого.

Останній факт викликає здивування з огляду на початок нового навчального року й таке слабке виконання видаткової частини в галузі освіти.

Освіта й медицина

Першою здійсненою обіцянкою в освітній сфері стало створення органу управління освітою зі статусом юридичної особи та призначення його керівника на конкурсних засадах. Ці кроки, вочевидь, можна назвати найпершими з виконаних програмних засад партії та міського голови. Відділ освіти було створено на Різдво – 6 січня 2021 року. Водночас варто зауважити, що програма містить маніпуляцію, адже призначення на будь-яку посаду в органі місцевого самоврядування відбувається за результатами конкурсу. Інша реалізована обіцянка – конкурси на посади керівників закладів освіти: новообране керівництво громади дійсно розробило документи, які їх регламентують.

А ось з обіцянкою відкритості бюджетів закладів освіти поки не склалося. На декількох сайтах шкіл, як і на сайті міської ради, ми не знайшли жодних даних, хоча в області давно діє проєкт відкритих бюджетів шкіл. До того ж знайти цільову програму на сайті міської ради неможливо, а тому визначити, чи почали виплачувати вчителям замість паперових грамот гроші, теж не вдалося. Така обіцянка також є в програмі, але відповідного рядка в бюджеті ми не знайшли. Зате виявили, що в прийнятій у серпні Програмі освіти Скадовської міської територіальної громади на 2022-2024 роки передбачено 70 тис. гривень на стимулювання педагогічних працівників. На ці гроші в Скадовську придбають… грамоти, квіти, товари та матеріали.

У сфері медицини програма “Самопомочі” не надто конкретна. Але разом із загальними обіцянками “зберігати”, “сприяти” та “розвивати” в документі є одна конкретна теза: “виділення коштів з бюджету громади на підтримку бюджетних закладів”. І згідно з прийнятою програмою розвитку системи охорони здоров’я Скадовської міської територіальної громади на 2022-2024 роки, цей пункт таки почнуть виконувати. Депутати нададуть 16 млн гривень саме на підтримку лікарень у період на 3 роки.

У межах боротьби з пандемією передбачено виділити понад 600 тисяч гривень з місцевого бюджету на закупівлю засобів захисту та для страхування медперсоналу.

А ось жодної ініціативи щодо розвитку й просування місцевих медичних послуг, які може пропонувати курорт Скадовськ, що обіцяли виборцям мер Яковлєв та його команда, ні в бюджеті, ні в програмі немає. Як і передбачених коштів на обіцяне житло для молодих медиків.

ЖКГ та розвиток територій

У сфері житлово-комунального господарства мер та його команда обіцяли вирішити низку пріоритетних завдань, насамперед пов’язаних із водопостачанням та каналізацією. Але на обіцяну програму «Питна вода в кожну оселю» поки не передбачили грошей, як і на план розвитку водопровідних мереж. Натомість, згідно з програмою соціально-економічного та культурного розвитку громади на 2021 рік, депутати навіть зменшили видатки на поточний ремонт водопроводу в Скадовську на 50 тис. грн,  але придбали на ці кошти насоси для сіл Широке та Приморське.

Цікаво, що станом на серпень виконання бюджету в частині забезпечення діяльності водопровідно-каналізаційного господарства Скадовська становить 33,5%.

До речі, з усього переліку програм на сайті Скадовської міської тергромади ми не змогли знайти ані програми розвитку ЖКГ, ані її проєкту. Тож дослідити, чи виконують мер та його депутати обіцянки щодо добудови притулку для тварин чи реконструкції очисних споруд, неможливо.

Зате в системі Prozorro видно, що міська влада почала виконувати обіцянки з облаштовування вуличного освітлення в селах, що стали частиною громади. Всього з цією метою станом на початок вересня в Скадовську витратили трохи більше 1,25 млн гривень.

Примітно, що жодної згадки про проблему підтоплення міста ґрунтовими водами в програмі партії та мера не було. Але дощове літо змусило згадати про багаторічний виклик для Скадовська. І хоч до комплексних заходів руки у влади поки не дійшли, колодязі таки прочищали, а воду з подвір’їв людей викачували за рахунок міського бюджету.

Як бачимо, це тільки невелика частина обіцянок, які давали мер та його команда перед виборами, але навіть в усьому вищепереліченому видно, що темпи їхньої реалізації поки невисокі.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН