Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Запорізькі археологи знайшли на Херсонщині середньовічну піч часів Київської Русі

В ході експедиції організованої Національним заповідником “Хортиця” на території Пам’ятки національного значення “Кам’янська Січ” у Херсонській області, археологи виявили господарську піч, вік якої, за їхніми оцінками, може складати близько 1000 років.

Про це повідомляє Національний заповідник “Хортиця”.

На ерозійній ділянці берегу Каховського водосховища, в південній частині мису Стрілка, дослідники знайшли об’єкт, який попередньо датували часами Середньовіччя, початком існування Київської Русі. Об’єкт, який частково пошкоджений руйнаційними процесами берегоутворення, виявився господарською піччю.

Близько 1000 років тому ця піч використовувалась для пригодовування їжі. Судячи з наповнення господарських ям навколо печі, раціон давніх рибалок складав переважно з м’яса птиці та риби.

Конструктивно піч мала колообразний вигляд з трохи сплющеною верхівкою. Основа печі була щільно викладена з місцевого вапнякового каменю та обмазана глиною.

Охороно-дослідницькі експедиції, для моніторингу стану руйнації аварійної пам’ятки та запобігання знищенню важливих культурно-історичних об’єктів, вчені проводять на території “Кам’янської січі” щорічно.

Кам’янська Січ — національний природний парк в Україні. Розташований на території Бериславського району Херсонської області. Парк створили для сприяння збереженню розмаїття степової флори та фауни. Територія має історичне значення: тут в 1709—1711 рр. та в 1730—1734 рр. розташовувалась козацька Кам’янська січ. Нині у парку функціонує відділення Національного заповідника “Хортиця”. До території національного природного парку включено 12261,14 гектара земель.

Суспільне

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН