Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Україні можуть заборонити одноразовий посуд

В Україні хочуть заборонити виробництво і ввезення соломинок, столових приладів, посуду, гігієнічних ватних паличок, ємностей для їжі і напоїв

В Україні роблять черговий крок до запобігання утворенню відходів і продовжують “боротьбу” із пластиком. У країні планують обмежити використання одноразового пластику. Про це повідомив глава Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський.

Він розповів, що спільно з експертами було розроблено законопроект про обмеження обігу і виробництва пластикової продукції одноразового використання. Абрамовський додав, що сподівається, що незабаром документ зареєструють у парламенті.

Як пояснив міністр, у законопроекті прописано заборону на виробництво, ввезення на територію України і введення в обіг одноразових пластикових виробів. А саме:

соломинок;
столових приборів (вилки, ложки, ножі, палички, шпажки);
посуду (тарілки, склянки тощо);
паличок для тримання повітряних куль і основи для них;
гігієнічних ватних паличок;
ємностей для їжі і напоїв;
кришок від ємностей для напоїв;
ємностей для їжі і напоїв зі спіненого пінополістиролу;
виробів з оксобіорозкладного пластику.

Ця продукція на ринку вже має альтернативи, підкреслив глава Міністерства.

“Також пропонуємо ввести маркування для деяких виробів, що містять пластик, але поки що не потрапляють під заборону. Зокрема, для вологих серветок, засобів особистої жіночої гігієни, підгузників, тютюнових виробів з фільтрами. Нове маркування буде “маячком” для споживачів, що така продукція має негативний вплив на довкілля, тому краще зменшити її використання чи взагалі відмовитися від неї”, – повідомив Абрамовський.

За його словами, заборона може вступити в силу через рік після прийняття законопроекту. За цей час до нових вимог зможуть пристосуватися виробники, імпортери й об’єкти торгівлі.

Зрозуміло, що пластик – це зручно і дешево… Але без пластику можна прожити”, – резюмував міністр.

Нагадаємо, Президент Володимир Зеленський підписав два екологічних закони – про заборону пластикових пакетів і указ про збереження та відновлення лісів.

Корреспондент.net

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН