Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Україні стане дефіцитом натуральне вершкове масло

Ринок наситять дешевим рослинним спредом

В Україні дорожчає натуральне вершкове масло. Причина – зниження обсягів його власного випуску, а також скорочення обсягів імпорту цього продукту. Через це масло зросте в ціні і стане дефіцитом. Натомість ринок обіцяють наситити дешевшим рослинним спредом.

Українські виробники скорочують обсяги випуску натурального вершкового масла. Причин тут декілька: і брак сировини, і високі ринкові ціни, що не відповідають купівельні спроможності більшості громадян. Так, наприкінці серпня діапазон цін від виробників, залежно від жирності масла, становив 140-167 тисяч гривень за тонну, тобто по 140-167 гривень за кіло. І це – лише оптові ціни від виробників. У роздрібному продажі, звісно, вершкове масло коштувало набагато дорожче.

Через це попит на нього у роздрібній мережі нижчає. Багато українців уже перейшли на дешевші спреди, хоч вони і не такі за якістю, та й взагалі майже не містять у собі вершків.

Через високі ціни і брак сировини обсяги випуску вершкового масла в Україні скоротились. Так у серпні 2021 його було випущено в Україні 6,7 тисяч тон, що на 13% менше обсягу минулорічного серпня.

Поки такий обсяг виробництва задовольняє внутрішній попит. Але надалі, прогнозують експерти, обсяги випуску вершкового масла скорочуватимуться. І внутрішній ринок почне відчувати брак цього продукту. Можна було б , звісно, задовольнити його за рахунок імпорту. Але вартість його ввезення висока, а тут немає гарантії, що його вдасться швидко продати.

Тому експерти прогнозують, що вже цієї осені на українському ринку може скластись дефіцит вершкового масла, що, звісно, провокуватиме подальше підвищення ціни на нього.

Водночас виробники почнуть більш масово переходити на виробництво дешевших рослинних спредів, якими вже давно наші співвітчизники замінюють справжнє вершкове масло.

Районка

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН