Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Херсоні представили унікальну онлайн виставку, присвячену Джону Говарду

Говард і Херсонщина: до 295-річчя від дня народження англійського філантропа Джона Говарда Державний архів Херсонської області презентував онлайн-виставку архівних документів, присвячених 295-річчю народження відомого англійського філантропа, гуманіста, реформатора тюрем Джона Говарда (1726-1790).

Джон Говард народився в 1726 році в сім’ї лондонського комерсанта. Успадкувавши значний статок, він присвятив своє життя благодійництву. Ця непересічна людина отримала визнання ще за життя. За видатні заслуги перед своєю країною і людством Джон Говард отримав Подяки від обох палат Британського і Ірландського парламентів. Він використовував своє багатство, щоб створити умови для гідного життя інших. У себе на батьківщині Джон Говард побудував для місцевих жителів комплекс котеджів за високими для того часу побутовими стандартами. Джон Говард багато років подорожував Європою, досліджуючи і покращуючи стан в’язниць, лікарень, карантинних закладів. Багато зусиль поклав на боротьбу з епідеміями, що періодично охоплювали країни Європи та Азії. Досліджуючи осередки чуми та спілкуючись з хворими, він намагався виявити збудника цієї страшної хвороби, знайти ефективні методи її лікування. Єдине, що на той час могло перешкодити поширенню інфекції – це сурові карантинні заходи. За результатами подорожей Говард опублікував «Звіт про головні карантини в Європі», який містив різні нотатки про чуму. Остання подорож Джона Говарда привела його до тодішньої Російської імперії. Прибувши в 1789 році до міста Херсон, він допомагав здолати епідемію чуми та за власні кошти лікував хворих, чим здобув повагу і любов городян. Однак Говард і сам заразився цією хворобою, від якої помер у січні 1790 року. Похований, згідно з заповітом, на хуторі Степанівка (Степанові хутори) поблизу Херсона. «Не переносьте мого праху до Англії, – просив він, – там, як і тут буду я на одній відстані від неба». Пам’ять про Джона Говарда в Херсоні увічнено обеліском у вигляді сонячного годинника, встановленого у 1820 року на центральній вулиці міста, яка довгий час носила його ім’я.

В експозиції представлені документи з фондів Херсонська губернська креслярня, Колекція карт і планів, Виконавчий комітет Херсонської міської ради, Херсонське об’єднання телебачення і радіомовлення Державної телерадіомовної компанії України, а також фотодокументи.

Припис Херсонського цивільного губернатора Августа Комстадіуса губернському землеміру П.Б.Гречині про обрахування витрат на закріплення медальйону на п’єдестал пам’ятника «знаменитого англійця Говарда». 19 лютого 1822 р.

Припис Херсонського цивільного губернатора А.Комстадіуса губернському землеміру П.Б.Гречині про складання кошторису на перебудову пам’ятника «англійцю Говарду». 3 січня 1824 р.

Кошторис матеріалів робіт на перебудову пам’ятника Джону Говарду. (Фрагмент документу). Укладач землемір П.Б.Гречина. 11 січня 1824 р.

Відомість про потребу у будівельному камені для перебудови пам’ятника Джону Говарду. (Фрагмент документу). Укладач землемір П.Б.Гречина. 01 листопада 1824 р.

Розписки шляхтича Лук’яна Ручинського в отриманні грошей за заготівлю будівельного каменю для перебудови пам’ятника Джону Говарду. Грудень 1824 р.

Абрис місцевості поблизу міста Херсон. У верхньому лівому куті позначено «монумент Говарда». Укладач землемір Ф.І.Соколовський. 1834 р.

План частини земельної дачі хутора Степанівський Херсонського повіту Херсонської губернії, володіння М.А.Лісного. Позначено місце поховання Джона Говарда. (Фрагмент документу). Укладач землемір М.Спаський

Лист виконавчого комітету Херсонської міської ради депутатів трудящих до Міністерства іноземних справ СРСР про стан пам’ятників та меморіальної дошки Джону Говарду після нацистської окупації.

Фото пам’ятника Джону Говарду у місті Херсон. 1951 р.

Фото меморіальної дошки на будинку по вул. Суворова міста Херсон, в якому проживав Джон Говард. 1951 р. (будинок зруйнований у 1970-х роках)

Лист представника ради графства Бедфордшир, Великобританія, Давида Л. Вадсворта міністрові іноземних справ СРСР Едуарду Шеварднадзе з проханням інформувати про стан пам’ятника Джону Говарду у місті Херсон.

Розпорядження голови виконавчого комітету Херсонської міської ради народних депутатів № 228-р про реставрацію пам’ятника Джону Говарду у місті Херсон. 28 серпня 1989 р.

Текст передачі на Херсонському обласному радіо з приводу 200-річчя смерті Джона Говарда. Гість студії краєзнавець В.В.Копитін (фрагмент документу). 26 липня 1990 р.

Рішення виконавчого комітету Херсонської міської ради № 106 про присвоєння Херсонському обласному медичному діагностичному центру імені Джона Говарда. 19 травня 1992 р.

Авторка книги «Цей дивний містер Говард» англійська письменниця Тесса Вест (перша зліва) з представниками Херсонської торгово-промислової палати та державного архіву Херсонської області. 19 січня 2015 р.

Англійська письменниця Тесса Вест під час перебування у державному архіві Херсонської області. 19 січня 2015 р.

Англійська письменниця Тесса Вест з представниками державного архіву Херсонської області. 19 січня 2015 р.

Тесса Вест з працівником державного архіву Херсонської області І.В.Лопушинською та перекладачкою в архівосховищі державного архіву Херсонської області. 19 січня 2015 р.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН