Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Гуляйполі презентовано огорожу з візуалізацією історичних подій

У Гуляйполі на подвір’ї Меморіального будинку – музею родини Нестора Махна презентовано огорожу з візуалізацією історичних подій «Махновські коні, що мчать у вічність»

В День Незалежності, 24 серпня на вулиці Трудовій, біля будинку № 144, який багато років користується попитом серед туристів, адже це родинне подвір’я Махнів, зібралися жителі та гості міста.

За документами хата збудована до 1900 року, тут проживала родина брата Нестора Махна – Карпа Івановича Махна та його спадкоємці. Нині вона занесена до Переліку нерухомого майна комунальної власності Гуляйпільської МТГ і функціонуватиме в майбутньому як Меморіальний будинок – музей родини Нестора Махна при краєзнавчому музеї.

Чому презентація відбулася саме до Дня Незалежності? Нестор Махно завжди мріяв, щоб Україна селянська була вільною, тому цю презентацію ми присвячуємо 30-ій річниці Незалежності нашої держави та 100-ій річниці, як Нестор Іванович назавжди покинув свій рідний край, перейшовши 28 серпня 1921 року із загоном у 77 шабель кордон Румунії. Він залишився на чужині у далекому Парижі та живе в пам’яті своїх земляків.

На презентації були присутні люди, які стали ініціаторами будівництва нового паркану та безпосередньо його виконавцями:

– замовник та організатор реалізації проєкту – Гуляйпільська міська рада (міський голова Сергій Ярмак);

– автори проєкту – скульптор Андрій Яремко (м.Запоріжжя) та директор Дочірнього підприємства «Гуляйпільський механічний завод» акціонерного товариства «Мотор Січ» Анатолій Семенюта;

– меценат – земляк, успішний аграрій Сергій Курман.

Виконавці проєкту – працівники заводу:
Володимир Дерев’янко, зварювальник-слюсар;
Віталій Заборовський, маляр;
Олександр Заярченко, зварювальник;
Сергій Савицький, програміст;
Андрій Сторожук, майстер механічної дільниці.

Загальна сума витрат склала 110 тис.грн позабюджетних коштів.

Автори проєкту Андрій Яремко та Анатолій Семенюта запропонували подати заявку для занесення цього арт-обєкта до Книги Рекордів України, тим більше, що досвід з цього питання у представників цієї організації є. Зазначимо, що памятник легендарній тачанці (Махновська тачанка збільшена у півтора раза), який встановлений у дворі краєзнавчого музею, у 2008 році занесений до Книги Рекордів України і стала улюбленою фотолокацією для гуляйпільців, туристів та гостей міста. Тож, заявка щодо Махновського паркану вже підготовлена та направлена на офіційний сайт і прийнята до розгляду представниками Книги Рекордів України.

Гуляйпільці представили цей паркан як саму ексклюзивну огорожу в Україні з візуалізацією історичних подій під назвою “Махновські коні, що мчать у вічність”. Тож чекаємо на результати!

Подробиці відкриття історичного паркану пропонуємо переглянути у відео:

Районка

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН