Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Миколаєві відкриють центр захисту для дітей, які постраждали від насильства

26 липня в мерії відбувся круглий стіл щодо впровадження моделі Барнахус у Миколаєві та Миколаївській області.

Барнахус – це спеціалізований центр для дітей та членів їх сімей, які постраждали від насильства. Насамперед його діяльність орієнтована на створення дружнього середовища, у якому за принципом “єдиного вікна” буде надаватися комплексна соціальна, психологічна, правова та медична допомога. Є можливість перебувати у центрі в умовах безпеки та психоемоційної підтримки цілодобово.

Проєкт реалізується Миколаївською міською радою за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Міжнародного благодійного фонду “Українська фундація громадського здоров’я”.

Зазначимо, Миколаїв є першим в Україні містом після Вінниці, де буде відкрито такий заклад. Цьому передувала ґрунтовна робота команди спеціалістів міської ради та зазначених партнерів.

Центр запрацює восени поточного року. Фахівці, залучені до проєкту, пройдуть відповідне навчання.

Участь у круглому столі сьогодні взяли Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич та його заступник Анатолій Петров, Керівник програми захисту дітей Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Наїра Аветісян, в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов, Виконавча директорка МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» Галина Скіпальська, директорка Миколаївського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Віра Гончарук, начальниця Служби у справах дітей Юлія Кравченко, представники адмінстрацій районів, управління охорони здоров’я, правоохоронці. У режимі онлайн долучилися представники Міністерств України.

Присутні обговорили організаційні особливості впровадження моделі, розглянули проблеми та шляхи їх вирішення. Під час заходу представлено позитивний досвід Вінниці, а також інших країн. Результатом заходу стало підписання меморандуму про взаєморозуміння між міською радою та Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Наїра Аветісян висловила сподівання, що відкриття центру у Миколєві стане гарним прикладом для інших міст.

– В Україні проблемами дітей, постраждалих від насильства, займаються різні установи. Проблема в тому, що кожен діє сам по собі, окремо, немає мультидисциплінарного підходу. А всі мають працювати як єдиний злагоджений механізм. Захист дітей потребує спільної роботи лікарів, педагогів, соціальних працівників, правоохоронних органів. Що ми з’ясували: є безліч різноманітних соціальних послуг, але єдиної, спеціалізованої, коли справа стосується дітей, постраждалих від насильства, немає. Відвідувати різні міжвідомчі установи та по декілька разів розповідати про злочин на допитах і слуханнях – величезний стрес для дитини. Саме тому й виникла ідея створення моделі барнахус. – Наїра Аветісян.

Олекандр Сєнкевич подякував усім, хто бере участь у проєкті та допомагає його реалізувати.

– Якою б довгою не була дорога, все починається з першого кроку. Вже декілька років ми успішно співпрацюємо з міжнародними організаціями, у нас є позитивні результати. Незабаром у Миколаєві з’явиться осередок, де потерпілі від насильства могли б перебути небезпеку та отримати кваліфіковану допомогу у кризові моменти. Вдячний Представництву Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) за всебічну підтримку на всіх етапах. – резюмував міський голова.

Миколаївська міськрада

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН