Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Одеситка створює великі піщані скульптури

Ірина Загайчук 18 років поспіль прикрашає одеські пляжі піщаними скульптурами. За цей час вона виліпила близько 80 фігур. Скільки часу йде на створення однієї, які інструменти потрібні та що порадить початківцям?

Редакції “О, Море” одеситка розповіла подробиці свого незвичного хобі, з чого все почалося, скільки часу йде на одну скульптуру та заради чого жінка витрачає години часу.

На хобі надихнула непосидюча племінниця

Ірина Загайчук закінчила художньо-графічний факультет Одеського педуніверситету, нині працює графічним дизайнером та викладає малювання у дитячих центрах. Вільний час присвячує улюбленому хобі – піщаним скульптурам.

“Почала ними займатися завдяки племінниці. Непосидючу та активну, її потрібно було чимось зайняти. Вирішили поліпити з піску, – розповідає одеситка. – Мене захопив цей процес. Спочатку створювала маленькі скульптури, а коли втягнулася, то стало цікаво, що ж іще можна зробити”.

Ірині подобається створювати скульптури з піску Ірині подобається створювати скульптури з піску Автор: Архів героїні

Методом проб та помилок зрозуміла: для ліплення придатний пісок лише мілкої фракції та з якомога більшим вмістом глини. Такий був на пляжі Продмашу, 11 та 16 станції Великого Фонтану Одеси, де скульпторка й почала практикуватись. І робить це вже 18 років!

Робота над скульптурою триває 6 годин

Жінка займається улюбленим хобі навесні, на початку літа або восени, коли на узбережжі ще небагато туристів.

Ескіз майбутньої скульптури, зазвичай, пропрацьовує заздалегідь: дивиться варіанти в інтернеті, підглядає за творчістю колег, у тому числі тих, що створюють мармурові скульптури, придумує сама. Інколи рішення приходять спонтанно:

“Одного разу я прийшла на пляж після приливу. Тоді море винесло на берег багато водоростей і мушель, які я ніколи раніше не бачила. Для Одеси – це велика рідкість, – пригадує Ірина Загайчук. – Тож я виліпила трьох жаб на полянці з квітами, які я зробила з водоростей та великих мушель”.

На створення однієї скульптури йде 6 годин

Робота над однією скульптурою триває, в середньому, 6 годин. На першому етапі треба нанести достатню кількість піску (висота скульптури – максимум до 80 см) та дуже добре його утрамбувати. Далі потрібно відтинати непотрібні елементи: спочатку грубо, а потім працювати над більш дрібними деталями. Рухатися зверху вниз і по колу.

Знадобляться такі інструменти:

  • відро,
  • дитяча лопатка,
  • одноразовий ніж,
  • будівельні шпателі та мастихіни (художні шпателі),
  • пензлі,
  • десертні ложки.

скульптура з піскуКоманда SandTimeTeamАвтор: Архів героїні

Всі свої роботи (а їх вже більше 80!) скульпторка фотографує. Робить це під час заходу сонця: коли немає різких переходів тіней та світла і не спотворюється форма та об’єм виробу.

Дорослі сприймають підозріло, а діти ліплять поряд

Для Ірини головне – отримати насолоду під час роботи. Подальшу долю своїх скульптур жінка не відслідковує. Навіть якщо їх пошкодять, жалю не відчуватиме. Каже, що є люди, які кайфують від створення, а є, що відчувають задоволення, руйнуючи.

Під час ліплення часто підходять перехожі: питають про нюанси роботи, розповідають про захоплення своїх дітей, фотографують або просто мовчки спостерігають.

“Починаєш працювати, а люди дивуються, що доросла жінка ходить із дитячою лопаткою. А потім їм стає цікаво, – розповідає героїня. – Дорослі спочатку якось підозріло ставляться, а діти одразу просять інструменти та починають теж ліпити поряд”.

Про фестивалі в Україні та за кордоном

Odessa Sand Fest – найвідоміший в Україні фестиваль піщаних скульптур, який проходить з 2017 року в Одесі. Цього року він відбудеться 31 липня – 1 серпня.

Захід – яскравий та феєричний, але одноденний. Його організовують спільно будівельна компанія “Фамильный Дом” і холдинг “Думская”. Всі учасники демонструють свої вміння та отримують призи від спонсорів. Найкращих чекає грошова винагорода. Ірина разом із командою SandTimeTeam вже двічі святкували перемогу.

Наша героїня зізнається, що перевагою такого івенту є можливість попрацювати з величезною формою – набагато більшою, ніж на пляжі. Так, наприклад, минулоріч її команді вдалося створити найбільшу скульптуру України з піску – майже 3-метрових героїв мультфільму “Мадагаскар”.

Найбільша скульптура України

У світі фестивалі скульптур з піску доволі популярні – ними може похизуватися Болгарія, США, Канада, Нідерланди, Італія, Австралія тощо. До їх організації долучаються відомі бренди, наприклад, у США це McDonald’s і Coca-Cola. Крім того, у Нідерландах відкрили єдиний у світі факультет, що готує скульпторів із піску.

“За кордоном такі фестивалі тривають тиждень: за цей час можна довести свої скульптури до досконалості. Для учасників – це робота, за яку вони отримують зарплату. Для глядачів – це можливість відвідати цілі парки піщаних скульптур, теж за гроші. Тому все це окуповується. В Україні це безкоштовно”, – розповідає Ірина.

Одеситка ще не брала участь у міжнародних фестивалях, але планує: хоче дізнатися, як подібні івенти організовують за кордоном та хоче поглибити свої знання, щоб потім їх застосовувати вже в Україні.

Поради початківцям

Щоб займатися піщаними скульптурами, значних фінансових вкладень не потрібно. Всі необхідні інструменти продаються в будівельному та художньому магазинах. Це: відро, лопатка, одноразовий ніж, десертна ложка, мастихіни, шпателі різних розмірів. Обирайте бюджетні варіанти, цього буде цілком достатньо.

Аби робити скульптури з піску, вкладати грошей майже не потрібно

Новачкам Ірина рекомендує робити скульптури у формі піраміди чи трапеції. Наприклад, ліпити черепашок чи рибок. З часом ускладнювати: набирати висоту, доповнювати форму додатковими елементами, але не конструювати великі виносні елементи, бо конструкція буде не стійкою.

“Багато хто хоче мати одразу хороший результат. Але будь-яка творчість, чи то малювання, чи то скульптура, потребує практики, – наголошує одеситка. – Якщо ви віддасте дитину в художню школу, вона через тиждень не почне малювати. Це процес. Щоб досягти свого рівня, я працювала багато років. Хочеться, щоб і люди це розуміли”.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН