Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Українцям запропонують заробляти знімаючи порушення ПДР

На сайті Верховної Ради з’явився законопроєкт про посилення ролі суспільства в заходах контролю за безпекою дорожнього руху. Документ передбачає можливість фіксації порушень ПДР учасниками дорожнього руху за допомогою технічних засобів.

Зняті фото або відео будуть вважатися електронним доказом під час розгляду справи, а їхній автор зможе отримати 10% від штрафу в разі притягнення порушника до відповідальності, повідомляє ubr.ua

Фіксація буде здійснюватися “активними громадянами” з використанням звичайних смартфонів, планшетів та інших засобів, на які можна буде встановити спеціальні додатки. Їх власники будуть проходити ідентифікацію користувача через “Дію”, гарантуючи таким чином цілісність і автентичність відбитку створених матеріалів.

Електронні докази користувач зможе автоматично відправити Нацполіціі.

“Розгляд справ у такому режимі здійснюється в спрощеному порядку – справа розглядається без участі особи, протокол про адміністративне правопорушення не складається, виноситься відразу постанову про накладення адміністративного стягнення. До відповідальності притягується власник транспортного засобу або належний користувач “, – пояснюють автори.

Після передачі фото або відео громадянин отримує статус сповіщувача, якому належить 10% від штрафу винної особи. Порядок виплат пропонується передати на затвердження Кабінету міністрів.

У той же час законопроєкт вводить кримінальну відповідальність за надання підроблених або штучно створених матеріалів фотозйомки або відеозапису. Гарантується конфіденційність і нерозголошення відомостей про таких громадян.

Автори документа прогнозують, що введення “громадського контролю” матиме позитивні соціально-економічні наслідки, серед яких – посилення контролю за безпекою на дорогах, зменшення випадків ДТП і додатковий контроль за дотриманням правил стоянки, зупинки, паркування транспортних засобів.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН